НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Балканката излезе в отпуск по майчинство

забрана балканката

Съгласно разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, от 1 октомври до 31 януари продължава забраната за улов на речна пъстърва (балканката) и другите зимноразмножаващи се риби у нас: сивен, сиг, пелед и езерна сьомга.

Предвиден е доста дълъг „сух режим“ от 4 месеца и това е напълно ос­нователно, предвид спецификата на размножаване при изброените риби и продължителността на инкубация на хайверните зърна в суровите зимни ус­ловия.

Балканката е най-популярната риба, обитаваща нашите планински реки и по време на брачния период е наложително да бъде оставена на спокойствие, за да даде здраво поколение. Задължително при случаен улов на риби от споменатите видове те трябва незабавно да се върнат обратно във водата.

Нека тук уточним, че американската пъстърва не попада в забранителния списък, понеже според науката не се размножава по естествен път в нашите географски ширини. Запалените пъстърваджии ще се забавляват с нея по време на „сухия режим“. В зимни условия тя е основен обект на риболов и по много частни водоеми.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ