За едни странно и дори изненадващо, за други резонно – но за дълъг период през октомври по Северното Черноморие се появи леферът. Даже влизаха с лодки да го ловят целенасочено с разни силиконови имитации и други изкуствени примамки.
Агресивният хищник е
на върха на хранителната верига.
Леферът всичко, което се движи и се среща по пътя му. Не прощава на всякакви кефалови риби, попчета, сафрид, цаца. Нещо повече, има навика да убива с ярост жертвите си, изпречили се пред очите му, дори да се е заситил и да няма как повече да ги поглъща. Като вълк.
Защо едни му се радват, а други го недолюбват? Ами защото е интересен риболовен обект.
Налита на всякакви имитации
и при намиране на пасаж лесно се трупа улов. Но има и негативен ефект от неговото масирано присъствие. Други ценни риби, които обикновено предприемат есенни миграционни преходи и идват по нашето крайбрежие, са подтиснати и ги няма, или са в по-малки количества. Това на първо място важи за паламуда. Стари рибари споделят, че дойдат ли лефери да не се чака много паламуд.

Впрочем, тазгодишната картина потвърждава подобна теза. Миналата година през октомври морето вреше от паламуди. Ловяха се повсеместно, и на север, и на юг.
Изобилието се отрази благоприятно на пазара
По рибните борси в крайморските селища ценната риба беше на съвсем достъпни цени. Паламуд имаше и на софийския пазар, даже се предлагаше и по Никулден. Сега го няма и едва ли тепърва ще се появи в големи пасажи. Може би за това спомага и появата на лефер. Кой знае…
А защо има и изненадани от тазгодишното изобилие от лефер? Експерти в морския риболов споделят, че хищникът се появява при температура на морската вода 17-18 градуса, а в началото на октомври пасажите са дошли при температура 20-22 градуса. Очевидно привиква с промените в климата и Глобалното затопляне.

Нека уточним, че малките на леферите се наричат чернокопи. Риби до 250-300 г са познати като чернокопи, а израстат ли нагоре
преминават в категория „лефери“
Често след пасажите с лефери се появяват и такива с чернокопи.
С оглед на страхотните им вкусови качества леферите са скъпи и държат висока цена на пазара дори и в години като тази, когато са в изобилие. 35-40 лева за кило риба си е сериозна цифра, която не е по джоба на всеки. Но за ценителите на морски деликатеси това не е пречка да си набавят любимата черноморска риба. За хора с по-скромни възможности също има черноморска риба. Сафридът върви на цени под 10 лева.
Даниел ДОНКОВ