ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 9 ноември

актуално 9 ноември

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Само една бяла риба, но каква, поне 5-килограмова. С та­къв актив е завършил софиянецът Валери Йонков след це­лодневен престой на вода в язовира и навъртени около 15 км. На въоръжение е ползвал всякакви силиконови примамки, пускани на солидни дълбочини. От брега спинингисти ловят основно костури, но пасажите все още са пръснати и трудно се локализират. На залива при „Щъркелово гнездо“ се лови само дребна риба – бабушки, слънчевки, прозрачни костур­чета.

ЯЗОВИР „ОГНЯНОВО“

До последно в приятните и спокойни дни на октомври из­лизаше по някоя и друга каракуда. По биваците вадеха и ша­рани. Но към 9 ноември мирните риби вече са вън от играта. Е, в по-дълбока вода може приятно да изненада едър кефал, но ще са единични риби. Най-вероятно занапред там ще се получава риболов с костури. Масовите са от средна големина и по-дребни, според намерения пасаж. Вземат на всякакви червеи, ако няма живи рибки за стръв, които вече по-трудно се намират.

ЯЗОВИР „АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ“

Първите тестове по бреговете на Сипея при стената към 9 ноември са с противоречиви отзиви. Хващани са костури, но не впечатля­ват с големина. Това е традиционната зимна дестинация и за спинингисти, и за плувкаджии. Там се събират големи пасажи с риба – бабушки, уклеи, костури. Но засега голямото пресе­ление не се е осъществило, вероятно заради задържалата се прекалено мека есен. Прави впечатление, че и рибарските лодки не са много, въпреки наглед примамливото време.

ЯЗОВИР „ПОРОЙ“

Най-упоритите рибари, бивакуващи дългосрочно по брего­вете, не бързат да бият отбой и все още изчакват заветния шарански удар. Хванаха се солидни шарани и бели амури от този язовир през есента и като че ли това го превърна в пред­почитана дестинация за бургазлии пред доста по-известния „Мандра“. А на „Порой“ има и много стабилна популация от костури, за които тепърва ще се заговори.

РЕКА ЯНТРА

Маловодна и избистрена тече Янтра от дълго време. Това е притеснително за рибарите, но я наобикалят и току се хвалят с улов – къде морунаши, къде скобари, че и бели мрени се хващат. Добри отзиви идват и от Долна Оряхо­вица, и от Драганово, и от Бяла. По старите корита водата също е избистрена и заблатена, но там приоритетите са други – щуката е основна цел. Примамват я с обичайните въдици на тапа и жива рибка.

РЕКА ТОПОЛНИЦА

Спинингисти, замятали с блесни в търсене на кефал, са попаднали на хубави американски пъстърви в района на с. Церово, в Пазарджишка област. Кефалите силно намаляха в тези част на реката, а местните рибари нямат обяснение защо е така.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ