140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

 България ще е домакин на три световни първенства догодина

световни първенства

Българската федерация по риболовни спор­тове получи право от Международната центра­ла по спортен риболов в сладки води ФИПС-ед да организира три световни първенства през 2024 г. Това става ясно от обявения наскоро проект за международен спортен календар за 2024 г., публикуван от офиса на ФИПС-ед в Рим.

На 15-16 юни Гребният канал в Пловдив ще приеме Световното първенство по спор­тен риболов с плувка за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и инвалиди. Очаква се в него да участват между 35 и 40 отбора, което го прави и едно от най-големите състезания в света въобще.

Също на Гребния канал на 14-15 септември ще се състои 4-ото Световно първенство по метод фидер, където според прогнозите ще има над 20 отбора. На 16-17 ноември Велико Търново ще приеме 4-ото Световно първен­ство по троут ареа – скоростен риболов на пъстърва с изкуствени примамки в затворен водоем.

световни първенства

За БФРС това е много висока оценка, тъй като и трите подадени кандидатури получиха одобрение от ФИПС-ед. Доверието на прези­дента на световната централа г-н Клаудио Ма­теоли е и заради това, че за последните 10 го­дини у нас бяха организирани цели 8 световни първенства – едно на плувка (2017), едно на фидер за клубове (2021), едно на лед (2019), три на спининг (2014, 2021, 2023) и две по пъстърва с жива стръв (2015, 2019). Гребният канал в Пловдив и трасето за пъстървови дис­циплини в с. Михалково (област Смолян) са с най-висок международен статут и се превър­наха в желана дестинация от чуждестранните отбори.

За 2025 г. България има подадена канди­датура за организиране на Световното пър­венство по фидер за клубове, за което ще се конкурира с Испания.

***

Както се вижда, предстои наситена с между­народни прояви година, в която състезателни­ят риболов ще е актуална тема. Страната ни има утвърден авторитет като организатор на състезания от всякакъв ранг и затова ни гласуват доверие в толкова различни риболовни дисциплини.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ