140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Конкурсът на в. „Рибар“ за „Най-голяма риба 2023“ – Без рекорди, но с много трофейни риби

Най-голяма риба 2023

Двадесет и третото издание на популярния конкурс на в. „Рибар“ за „Най- голяма риба 2023“ има с какво да бъде запомнено. Рекордни пости­жения няма, но пък бяха представени редица трофейни риби, които веднага се превръщаха в украшението на вестника и предизвикваха всеобщ интерес.

Особено интересна беше конкуренцията сред хищниците – и щуки, и бели риби присъстваха редовно в класацията. Сомовете бяха по- малко, но пък все от сой. Като че ли се забелязва отлив откъм улове­ни мирни гиганти – шарани и амури, но това си има своето обяснение. По свободните водоеми тези риби са трудни и слуката е много епизо­дична, особено с такива от „тежка категория“.

Най-голяма риба 2023

Конкурсът „Най-голяма риба 2023“ позагуби популярност в съвременната риболовна действителност, при която хартиените издания сякаш остават на заден план пред други средства за комуникации. Но е жив и даже натрупа такава пъстра история, че си заслужава да го съхраним и да го адми­рираме.

Както повелява традицията, ще направим кратък анализ как­во се случи през изминалата година по водоемите в страната като проследим в хронологичен ред по-значимите риболовни постижения, представени в нашия конкурс.

Годината започна ударно откъм трофейни хищници. Още във втори брой Даниел Йорданов се похвали с уловена щука 6 кг от река Тунджа. В трети брой пък дойде бялата риба 8,6 кг от язо­вир „Искър“, влязла в актива на софиянеца Светозар Генов. Тя се очертаваше да е рекордна за цялата година, но… в послед­ния момент друг софиянец – Валери Йонков направи фурор с уловената от язовир „Искър“ 10,5 кг бяла риба навръх Коледа.

Най-голяма риба 2023

Реките също се отчетоха подобаващо. Дойдоха заявки с речни кефали, включително и шампионското постижение на пловдивчанина Ивелин Гановски от Марица – кефал 3 кг. Впрочем, г-н Гановски може да бъде двойно удовлетворен от постиженията си през отминалата година, понеже спечели и в друга категория – с распер 6,1 кг, отново от Марица. Изяве­ният пловдивски спинингист и наш дългогодишен сътрудник и читател за пореден път доказа, че постоянството е пътят към трофейните хищници дори и в такава трудна и непредсказуема река като Марица.

Заслужава да се отбележи постижението на друг наш редо­вен читател. Абдия Юмеров, от гр. Белица обикновено се за­бавлява с кефали и скобари по Струма и Места, но сега взема шампионски приз с бяла мряна 4,1 кг, уловена от река Искър в Дефилето след София.

През летния сезон, когато се отбелязва известно затишие откъм трофейни риби, периодично палехме страстите с пока­зани сомове, шарани, бели амури. Все пак рекордният 70-ки­лограмов сом бе изваден в ранната есен на язовир „Крапец“ от Радослав Радославов, от Ловеч. А шампионският шаран пък се включи в конкурса в най-късна есен и то от един позабравен язовир, какъвто е „Малко Шарково“. Той е и личен рекорд за Станислав Андонов, от Ямбол.

Най-голяма риба 2023

Какво прави впечатление? Победителите в отделните кате­гории са излъчени почти поравно от реки и язовири. Интересно е да се отбележи, че имаше заявки и от Дунав, но не са шам­пионски. За сметка на това победители в отделни категории излъчиха реките Марица, Искър и Огоста (стари корита). Най- големият наш язовир „Искър“ отново се отчете с шампион – бяла риба 10,5 кг, а шампионският бял амур е от софийската баластриера Казичене.

Често говорим с преобладаващ негативизъм за бедните ни откъм рибни ресурси водоеми. Но идва време да отчетем ре­зултатите в Конкурса и се оказва, че трофеи все пак има. На­мират се и майстори, които да ги примамят, а някои от рибите достигат чрез вестника и до национална известност.

И така, шампионите в конкурса „Най-голяма риба 2023“ през миналата година. са известни, за тях ще има скромни награди. Но сме убедени, че за всички но­минирани по-важната и престижна награда е друга – да се ви­дят на страниците на любимия вестник с уловените трофеи. За победителите шампионското звание от Конкурса носи респект и уважение сред близки и приятели.

По отношение на наградите изказваме специална благодар­ност на Ивайло Христов от „Мастер фишинг“. От години имаме ползотворно сътрудничество с водещата фирма в областта на вноса и търговията с риболовни пособия. И сега наградите са осигурени от там, а какво по-хубаво от това, че сътрудничест­вото ни продължава.

Очакваме победителите в редакцията в София, бул. „Вито­ша“ 31-31 ет. 6 стая 602 или да се свържат с редактора (тел. 0894 304350 – Младен Добрев), за да уточним начина на полу­чаване на наградите.

На всички риболовци и наши верни читатели пожелаваме на­слука! Нека намират повече време за риболов през тази година и да се похвалят със своите постижения! Участвайте смело в конкурс „Най-голяма риба 2024“, покажете личните си рекорди, дори те да не са трофейни риби!

Очакваме вашите заявки. Да припомним регламента: име­на, възраст, местоживеене, дата и място на риболова, точни данни за уловената риба, ползвана въдица, стръв, метод на риболов, име на свидетел, както и кратко описание на преживя­ното. Снимките на трофея да са от мястото на улова или поне на подходящ фон.

Пишете ни на познатия адрес: v_ribar@abv. bg – за конкурса. Заявки за участие се приемат и по телефона, но след задължително изпращане на снимки с рибата на посо­чения електронен адрес.

ПОБЕДИТЕЛИ И НАГРАДИ

Радослав Радославов, от Ловеч – сом 70 кг от яз. „Крапец“

награда: макара Supreme CX

Станислав Андонов, от Ямбол – шаран 19 кг от яз „М. Шарково“

награда: телескопичен прът Star Universe

Йордан Марков, от София – бял амур 21 кг от бал. Казичене

награда: телескопичен прът Star Universe

Валери Йонков, от София – бяла риба 10,5 кг, яз. „Искър“

награда: макара Lineaeffe Vigor Powe

Стефан Димитров, от Враца – щука 8,4 кг от Ст. корита Огоста

награда: телескопичен прът Star Universe

Ивелин Гановски, от Пловдив – распер 6,1 кг от Марица

награда: макара Lineaeffe Rapid Onix

Абдия Юмеров, от Белица – бяла мряна 4,1 кг от р. Искър

награда: телескопичен прът Star Universe

Ивелин Гановски, от Пловдив – кефал 3 кг от р. Марица

награда: спинингов прът Jintai Master

Ивлоги Павлов, от Пловдив – костур 2 кг от яз. „Въча“

награда: макара Lineaeffe Vigor Mustang

РЕКОРДИТЕ НА КОНКУРСА

Шаран 31,5 кг 2018 г.

Бяла риба 12,5 кг 2009 г.

Щука 15,2 кг 2021 г.

Сом 128 кг 2005 г.

Ам. пъстърва 7,15 кг 2001 г.

Балк. пъстърва 6,67 кг 2016 г.

Сивен 2,0 кг 2000 г.

Распер 8,9 кг 2012 г.

Бяла мряна 6,38 кг 2011 г.

Костур 3,1 кг 2012 г.

Лин 3,72 кг 2010 г.

Канален сом 3,20 кг 2011 г

Платика 3,3 кг 2019 г.

Каракуда 2,7 кг 2002 г.

Речен кефал 3,2 кг 2017 г.

Скобар 2,6 кг 2006 г.

Бабушка 750 г 2013 г.

Змиорка 2,8 кг 2004 г.

Морунаш 1,3 кг 2009 г.

Мъздруга 3,0 кг 2001 г.

Пелед 3,0 кг 2001 г.

Бас 2,0 кг 2022 г.

Уклей 220 г 2001 г.

Черна мряна 453 г 2014 г.

Кротушка 110 г 2005 г.

Морски кефал 3,1 кг. 2001 г.

Морска пъстърва 2,7 кг 2000 г.

Карагьоз 900 г 2000 г.

Морска котка 15 кг 2010 г.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ