НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Къде какво кълве по родните водоеми към 2 февруари

актуално 2 февруари

ЯЗОВИР „ЖРЕБЧЕВО“

Поредица от капота регистрираха спинингисти, опитвали ри­болов и от брега, и от лодка (на джиг). Зимата показа злия си нрав, температурите повсеместно отидоха в минусови стойности и това се отрази на резултатите в риболова. Сега целта е по- скоро да се хванат единични хищни риби, но в тази трудна мисия не всеки успява. Факт е, че и рибарското присъствие драстично намаля, хората очакват по-добри дни.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Картината и на язовир  „Тича“ към 2 февруари е сходна, поне откъм студ, сняг и мижаво рибарско присъствие. Но все пак има светъл лъч – групата на Синан Бейсимов от гр. Омуртаг е провела няколко излета с лодка, при които са имали хванати и бели риби, и ко­стури. На снимката Шериф Шерифов, известен в гилдията като Бай Шериф, показва уловения солиден костур. Набляга се на дълбока вода, със забавено водене на джиговите примамки и повечко навъртане на километраж из язовира. Това е рецепта­та за eвентуален успех в джиговия риболов.

ЯЗОВИР „ШИРОКА ПОЛЯНА“

Здрав и безопасен лед, както и стабилна снежна покривка очакват към 2 февруари любителите на екстремния подледен риболов високо в Родопите. Все пак „Поляната“ е била и си остава най-предпо­читаната дестинация през зимата. Ловят се основно костури от средна големина, а бабушките са предимно едри, но редки и се приемат като бонус. Може да стане интензивен риболов, стига да се локализира пасаж, а и рибите да са в настроение. При­помняме, че на този язовир се проведе Световно първенство по подледен риболов през 2019 г.

РЕКА ТУНДЖА

Морунаши с разнообразни габарити се ловят на Тунджа при Елхово тези дни. Има дребосъци стограмки, идват и такива от средна големина, а има и бабанки от половинка нагоре. Бързо реагират на подадена захранка и не са претенциозни, вземат безотказно белите червеи, а друга стръв дори не е необходима. Разнообразие е възможно със скобари и кефали, но са по-редки. На обширния вир при моста за с. Пчела местата са почти посто­янно заети, а в почивните дни настава стълпотворение.

РЕКА МЕСТА

Извадиха се солидни кефали по реката и през тази зима. Но веднага трябва да предупредим, че риболовът им е много тру­ден. Понеже тече преобладаващо бистра и плитка, налага се много прецизен риболов на усамотено място. Има ли повечко хора провалът е гарантиран. Храни се с малки дози бели чер­веи и се лови на тях.

РЕКА ЛЕФЕДЖА

В най-долното си течение в землището на с. Бряговица, общ. Стражица, реката има много примамливи вирове и става силен риболов през тази зима. Както шеговито казват местни хора, рибата е „мешана скара“ – кефали, морунаши, скобари, даже влизат и каракуди за разнообразие. Десният приток на Янтра понякога е предпочитана дестинация за ри­барите от цялата Великотърновска област.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ