НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 23 февруари

актуално 23 февруари

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Рядката риба чудски сиг влиза към 23 февруари в играта по най-големия наш язовир. Софиянец се похвали с два уловени сига по около килограм всеки, при скорошен риболов в приустиевата част, по бреговете под Самоковско шосе. Замятал е с фидерни въдици, на торен червей. Това не е изненадваща новина, случва се в най- ранна пролет сигове да сюрпризират приятно рибарите, преди още да са се раздвижили по-многобройните платики.

ЯЗОВИР „КОПРИНКА“

12-годишният Николай Кокарешков, от София, (на снимката) е хванал този прекрасен костур по време на скорошен рейд с лодката из язовира. Момчето е било заедно с баща си Евтим и са добавили също няколко бели риби към общия улов. Ползвали са силиконови примамки с обичайния джигов риболов. От бре­га замятат фидерни въдици и също имат резултати. Хващат се платики и бабушки от средна големина. Нивото все още е доста ниско, но тепърва ще се вдига.

ЯЗОВИР „ЯСТРЕБИНО“

Заради мекото време, което задълго се задържа, към 23 февруари доста рибари си опитват късмета по двата обособени ръкава на язовира – Камбуровски и Трескавишки. Хванаха се първи про­летни каракуди, но имаше и разочаровани от липсата на улов. Очевидно силните дни в риболова предстоят. Тепърва плувка­джиите ще наблягат на облеса – така местните хора наричат ук­лея. Едър е и пролетно време предизвиква интерес.

ЯЗОВИР „ВЕРИНСКО“

Къде повече, къде по-малко, според състоянието на времето и силата на вятъра, но през целия февруари на язовира край едноименното село в община Ихтиман се ловяха платики. С по­знатата тактика – замятане с фидерна въдица в дълбока вода (в близост до стената) и бели или торни червеи за стръв. Преобла­дават риби от средна големина, в диапазона от 300 докъм 600 г. Засега по-едрите „пасуват“. Няма и бабушки, които са разноо­бразявали улова в минали години по това време.

РЕКА СТРУМА

Имаше периоди на прииждане и размътване, вследствие на паднали валежи, но реката бързо се оттича и връща нормал­ния си за сезона дебит. Скобарите продължават да са „първа писта“ по всички популярни дестинации на територията на Кюстендилска и Благоевградска области. Правят се хубави серии, но има и неудачи, което все пак е в реда на нещата. Захранването с хлебни смеси е задължителен елемент от ри­болова. Кефали също се ловят, даже в някои дни може и да преобладават в улова.

РЕКА ЛЕФЕДЖА

Като че ли повече добри новини идват от тази река, десен приток на Янтра. В землището на с. Бряговица става прили­чен риболов на плувка, основно на скобари. Има големи па­сажи от риба и в някои дни става истински фурор. По Янтра обаче риболовът е доста слаб и то все на места, утвърдени като зимни топдестинации. Вероятно продължителното ма­ловодие е причина за мижавата активност на рибите.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ