НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Софиянци откриха организирано пъстървовия сезон

пъстървовия риболов

Активисти от Сдружение „Искър-София“, любители на пъстървовия риболов от сто­лицата и околни селища, енту­сиасти и природолюбители се отзоваха на поканата в соци­алните мрежи и се събраха на бреговете на река Искър под Панчаревското езеро в пър­вия съботен ден на февруари. Всички бяха с приповдигнато настроение като на празник и причината е тривиална: праз­нуват пъстървовата Нова го­дина – откриването на новия сезон.

На импровизираното съби­тие се събраха повече от 100 риболовци-привърженици на пъстървовия риболов. Да се видят и разговорят край любимата река, да се почерпят по повод празника, да кроят планове за бъдещи дейности и риболовни излети. В този ден малцина наблегнаха на въди­ците, но все пак имаше и таки­ва, които си опитаха късмета в търсене на все още мудните балканки, които очевидно не бяха готови да се отзоват на поканата с разни изкуствени примамки и останаха пасивни. Хванаха се единични риби и далеч не всеки успя да спаси „капото“. Но никой не беше разочарован, все пак силните дни в риболова тепърва пред­стоят.

пъстървовия риболов

Да припомним, че в този участък (от стената на язовир „Панчарево“ до моста на Цари­градско шосе) реката е с режим „хвани-пусни“ и всяка уловена пъстърва трябва своевремен­но да се връща обратно. Този режим е утвърден със заповед на земеделския министър, а за контрола по реката се грижат инспектори от ИАРА с активно­то съдействие на доброволци от сдружение „Искър-София“.

През миналата година ре­ката в околностите на София бе преобразена. Проведоха се мащабни екоакции с почиства­не на коритото и прилежащите брегове от трупани с години всякакви отпадъци. После от сдружението организираха две зарибителни акции с отрасли пъстърви. Поставиха табели, указващи режима на риболов. Бяха обособени и кътове за от­дих с маси и пейки, за да може да се ползват от цели семей­ства.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ