НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 4 април

актуално 4 април

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Масираната рибарска инвазия на най-посещавания язовир в Пловдивска област започна още от средата на март, а към края на месеца повечето от удобните места вече бяха заети от каравани, кемпери, шатри. Към 4 април потръгна някакъв риболов на мирни риби, но будни хора алармираха, че има и бракониери с кепове, готови да изгребват от плитчините клетите каракуди, тръгнали да дават потомство. Факт е, че мръстенето подрани и брачните игри започнаха преди да влезе в сила забраната.

ЯЗОВИР „ТИЧА“

Към 4 април имаше някои положителни новини за добър улов по опре­делени дестинации на яз. „Тича“ – в землището на с. Иваново и откъм ус­тието при с. Маломир. Хванаха се каракуди, платики и бабуш­ки, но все още не може да се твърди, че риболовът е тръгнал повсеместно. Защото има и разочаровани хора, тръгнали си с празни живарници при целодневен престой на вода. И все пак може да се погледне с повече оптимизъм, до влизане в сила на забраната положението ще се подобрява.

ЯЗОВИР „ПАНЧАРЕВО“

Тръгна пролетен риболов на плувка по обичайните места – бреговете под Самоковско шосе. Засега в улова преобла­дават бабушки и уклеи и то от дребни до среди като голе­мина. Тепърва и платиките ще влизат в играта, а измежду споменатите мирни риби често попадат и костури, които по това време са съблазняват от предлаганите бели червеи. Нека да предупредим, че риболовът на язовира все още е в задължителен режим „хвани-пусни“ за всички видове риби.

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“

Първи сомове са хванаха на красивия старопланински язо­вир, с въдици на буй. Става дума за риби от 3-4 докъм 7-8 кг, не са големи, но като за сефте са приемливи. Има данни и за активизиране на едрите йовковски каракуди, но засега все още изявите им са епизодични. Ако друго не се намери, поне занимавката с уклей на плувка е сигурна. Притеснително е, че по това време язовирът все още е с по-ниско от обичайното ниво и не е ясно дали ще може да се напълни.

РЕКА ИСКЪР

Къде повече, къде по-малко, но по цялото долно течение на реката се лови морунаш. Пасажите навлязоха от Дунав, за да дадат поколение и това е известно в гилдията. Но ри­бите са много мобилни и трудно се застояват на едно мяс­то. Затова и риболовът е като в популярната хазартна игра „тука има, тука нема“. На големия вир при гр. Червен бряг продължават да ловят скобари от средна големина.

КОРЕКЦИИ НА ЯНТРА

След като дълго време нямаше никакъв живот по стари­те корита на Янтра, наричани от местното население коре­кции, сега вече се похвалиха с хванати първи каракуди на Драганово и на Върбица. Там има също и бабушки, и черве­ноперки, които ще гарантират забавления за любителите на плувкаджийския риболов. Все пак да напомним, че щуката е основна цел по тези заблатени водоеми, но сега е в период на забрана.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ