Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ново проучване в Европа доказва обществено одобрение за международния ловен туризъм

ново проучване лов

Проучване, проведено от YouGov, поръчано от Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и партньорски организации, разкри значително одобрение за международния ловен туризъм, често наричан погрешно „трофеен” лов.

Независимото проучване, което се проведе между 30.10. и 21.11.2023 г. в Германия, Италия, Испания, Дания и Полша, обхвана мнението на над 7000 пълнолетни европейски граждани и

показва, че мнозинството приемат ловната дейност. Само 23% не са съгласни с добиването на трофеи, докато 77% или одобряват, или са неутрални.

ново проучване лов

Това рязко контрастира с твърдението, че 85% от европейците са против „трофейния лов“, направено от Humane Society International. Погрешното тълкуване на данните доведе до това, че няколко национални парламента предприеха действия за забрана на вноса на трофеи от други държави.

Според Торбьорн Ларсон, президент на FACE:

ново проучване лов

„Вземащите решения на всички нива трябва да са наясно, че организациите за правата на животните постоянно представят погрешно ловния спорт пред политиците и обществеността. Новите данни показват, че обществото подкрепя устойчивите ловни практики и съхраняването на ловни трофеи, което повдига големи въпроси относно дезинформираните предложения за забрана на вноса на ловни трофеи.

Проучването, проведено през ноември 2023 г., имаше за цел да тества безпристрастно общественото мнение относно социалното приемане на международния ловен туризъм. Фокусът беше върху запазването на животински части (напр. кожи, еленови рога и др.), както и върху приемането на законния лов, който е от полза за опазването на дивечовите популации.

Тези констатации оспорват тясното възприемане на лова като единствено насочен към добиването на трофеи от харизматични видове, както често се твърди от организации, защитаващи правата на животните.

ново проучване лов

Официалната информация от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) гласи, че „добиването на трофеи може и наистина генерира критично необходими стимули и приходи за собствениците на земя, частните лица и местните общности, за да могат те да поддържат и възстановяват дивата природа и да извършват консервационни действия”.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ