140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Няма да отстрелват мечката, нападнала човек в Смолянско

54-годишният Панайот Парев, който пострада след нападение от мчка в смолянското село Люлка, вече е опериран и в добро състояние, съобщи Дарик радио.

Информацията е от д-р Николай Стаевски, началник на Травматологичното отделение в болницата в Смолян, където пострадалият е настанен.

„Изкарал е истински късмет, няма сериозни рани, нито счупвания. Раната му е на дясната предмишница, като имаше скъсани сухожилия. В понеделник му предстои нова интервенция“, съобщи още д-р Стаевски.

Операцията е направена, въпреки че пациентът не е здравно осигурен, тъй като не си е плащал вноските в период на 49 месеца.

„Не можеше да чакаме и предприехме всички необходими манипулации за неговото подобряване. Липсата на осигуровки е проблем, но не можем да го оставим“, добави д-р Стаевски.

Пострадалият, 55-годишният Панайот Парев, от години ходи да събира гъби, за да се издържа. Той попаднал на мечка с малко мече и вероятно от уплаха и изненада мечката го е нападнала, каза пред репортер на Марица.бг кметът на село Сивино Асан Чакъров, към което спада и село Люлка.

Панайот бил сам в гората, успял да избяга, но мечката му захапала ръката. Човекът е с огромн арана на ръката и разкъсана предмишница.

Въпреки тежките рани сам успял да слезе в селото и се прибрал в къщата си. Накарал комшийка да звънне на тел. 112 за помощ. Линейка го е закарала към болницата в Смолян.

Панайот има четири деца. Майката рускиня заминала за Русия и оттогава не се върнала. Панайот отгледал сам Роман, Алексей, Филип и Робър с бране на гъби и диворастящи плодове. Децата с години не можеха да получат български лични карти заради липсата на другия родител и проблеми с издаването на документи от Русия.

Служители на ЮЦДП-Смолян, РДГ-Смолян и РИОСВ-Смолян заседаваха какви мерки да предприемат спрямо мечката, която нападна бащата на четири деца.

„На този етап мисля, че няма да се иска разрешително за отстрел на мечката, тъй като тя е с малко мече, а и няма други подобни прояви“, коментира директорът на РИОСВ-Смолян инж. Екатерина Гаджева.

По думите й на мястото на нападението има служители на екоинспекцията, както и на горското. Поставени са фото-капани, които до този етап не са я засекли.

Поведението на мечката бе определено от специалистите като нормално и според тях тя се е опитала да защити малкото си мече.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ