Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Област Велико Търново – Тази зима водоплаващите са по-малко от миналата

Милка ДЕНЕВА

Около пет пъти по-малко са тази зима от миналата зимуващите водоплаващи птици на територията на Великотърновска област, беше установено по време на 42-ото среднозимно преброяване, в което традиционно участваха ловци, еколози, доброволци. Обходени бяха не само големите язовири „Ал. Стамболийски”, „Йовковци”, в землищата на павликенското село Караисен, на свищовското Овча могила, но и по-малките водоеми в землищата на населените места. Заради необичайно по-топлото време в началото на януари не са забелязани по-големи ята на големи белочели и на световно застрашени червеногуши гъски, които по това време на годината обикновено търсят по-топли води у нас, а сега явно са се задържали в страните, които се намират на север.
Сравнително повече от другите водоплаващи тази зима са кафявите потапници, лиските и зеленоглавите патици. Забелязани са и големи и малки корморани, чайки, лебеди, световно застрашените червеногуши гъски, малка белочела гъска, къдроглав пеликан, червеноглава потапница, по-редките звънарки, кафявоглави потапници. Но техните бройки са значително по-малко от преброените през миналия януари.
Участниците в кампанията са установили, че тази зима, за разлика от друга година, когато зимуващите в областта водоплаващи птици са се съсредоточавали по поречията на реките, сега те са срещат в почти всички малки язовири и рибарници, които заради по-високите температури не са замръзнали. Очакванията са птиците да се прехвърлят в реките, ако водоемите замръзнат. А заради високите са този период на годината температури засега не са получавани сигнали за премръзнали и бедстващи птици.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ