Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Обособиха 20 км  „инфектирана“ зона заради АЧС край Кайнарджа

Обособена е 20километрова „инфектирана” зона от мястото, където откриха вчера мъртвото диво прасе край село Кайнарджа, Силистренско, с доказана положителна проба за Африканска чума по свинете. Общо пет са общините, които попадат в този периметър. Това стана ясно днес по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, пише Дарик.

Петте общини, които влизат в „инфектирана зона” са: Силистра, Кайнарджа, Алфатар от област Силистра и Крушари и Тервел от област Добрич. Определена е също двайсеткилометрова „буферна” зона, включваща общините Дулово, Алфатар, Генерал Тошево, Ситово, и Тервел.
„По отношение на дивеча ще следва да се претърси района за откриване на други диви прасета, за да се види докъде е стигнало заболяването или в най-благоприятния развой така да се види, че няма други заразени животни, което е най-добрият сценарий”, каза д-р Цвятко Александров, началник-отдел в БАБХ, цитиран от БНТ.

На заседанието беше отчетено, че на този етап в Силистренско няма случаи на африканска чума при домашни свине. Случаят с намереното мъртво диво прасе е от 18 октомври т.г. с доказана положителна проба за болестта от 23 октомври. Набелязани бяха мерки за предотвратяване на заразата в така наречения „заден двор” в личните стопанства, във фермите и индустриалните комплекси.

Източник: www.fermer.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ