140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Обсъждат съдбата на врачанския язовир „Дъбника”

Заради появилото се напрежение в рибарските среди във Врачанска област около неизяснения статут на язовир „Дъбника”, общинските власти организираха специална среща с риболовци и риболовни сдружения от региона. На нея присъстваха кметът на Враца Калин Каменов, зам.-об­ластният управител Мирослав Комитски, управителят на „Напоителни системи“ ЕАД клон Мизия Гриша Босашки и представители от ИАРА-Враца.

Всички страни изложиха позицията си относно бъдещо­то стопанисване на врачанския язовир „Дъбника”. Стана ясно, че са предприети мерки по прекратяване на договора за наем и това дава възможност да се направи промяна в статута на предназначение на водния обем, като същият бъде определен за любителски риболов. Такова искане из­разиха всичките 50 риболовци, а бяха подкрепени и от кме­та г-н Каменов. Ако все пак не се стигне до най-приемливо­то решение, от „Напоителни системи” предлагат резервен вариант – да се обособи зона за любителски риболов.

Общинска и областна администрация се обединиха око­ло мнението язовир „Дъбника“ да се извади от списъка на Наредба 37 от 10.11.2008 г. за ползването на язовирите – държавна собственост, в рибностопанско отношение и правилата за извършване на стопански, любителски рибо­лов и аквакултури в обектите – държавна собственост, по чл. 3, ал. 1 от ЗРА, където към момента е категоризиран в съоръжение за аквакултури.

Искането за промяна в статута на водния обект ще бъде своевременно внесено в ресорните министерства, откъде­то ще се чака положителен отговор.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ