140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Обща селскостопанска програма на Европа – изборът на България

На 21 септември в зала “Роял” на хотел “Шератон” в София се проведе международен семинар на тема “Обща селскостопанска програма – изборът на България”. На събитието присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, главният изпълнителен директор и председател на УС на “УниКредит Булбанк” АД Левон Хампарцумян, Николай Вълканов от “ИнтелиАгро” и чуждестранните гости Иман Буут от Европейската комисия, министрите на земеделието и храните на Франция, Полша, Ирландия и Испания, съответно Фредерик Мишел, Патрисия Пургал-Вилинска, Брефни Карпентър и Хосе Луис Саенз Гарсия-Бакеро, както и проф. Алън Матюс, Паоло Магараджиа, Евелин Кронин и Арнд Спан.

В началото Николай Вълканов показа презентация с резултатите от публична анкета по въпросите на ОСП. След него призив за повече дискусии по темата призова и зам.-министър-председателят Томислав Дончев. Иман Буут посочи проблемите с бюджета на ЕС, както и предизвикателствата пред ОСП и какво трябва да засегне програмата. Тук в програмата на форума се включи и Румен Порожанов, който изрази позицията на България – аналогична с тази на другите европейски държави, с нужда от финансови инструменти и единен механизъм. След него възможност да представят гледните точки на представляваните от тях страни имаха и чуждестранните министри на земеделието и храните.

Втората част от семинара започна с презентация на проф. Алън Матюс за предизвикателствата пред ОСП след 2020 г. под надслов “Да правите повече с по-малко”. Той обсъди бъдещето на преките плащания, поставяйки под съмнение ефективността им, представи и данни за скока на цените на земята в нашата страна от 2000 до 2014 г.

Богата и подробна презентация имаше и от страна на Евелин Кронин от Белгия, която говори пред присъстващите за управлението на риска, давайки идеи за 3 инструмента за неговото управление. Участието на чуждестранните гости приключи с Арнд Спан от Германия и социалните аспекти на ОСП от гледна точка на синдикатите в земеделието, засягайки темата за българските земеделци в и зад граница.

Краят на форума беше предвиден за финансовите инструменти за управление на ОСП, като тук представителят на ЕК Нивелин Ноев изрази надежда, че до средата на 2018 г. ще има между 20 и 25 работещи инструмента, управлявани от Европейския инвестиционен фонд.

 

Повече информация в бр. 39 на в. “Наслука” на 27 септември

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ