140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Обявиха тотална война на хищниците в Нова Зеландия

Правителството на Нова Зеландия взе решение да унищожи всички хищници на своя територия до 2050 г. Това е първото подобно решение в света и има за цел да защити местните папагали и птиците киви от пълно измиране.

На ликвидиране подлежат стотици хиляди плъхове, порове и диви котки. Всички те са „пришълци” в Нова Зеландия, тъй като островите не се явяват тяхна естествена среда на обитание. Преди много години те били внесени от други територии.

Хищните зверчета убиват 25 милиона птици годишно, всяка седмица загиват около 20 птици киви, които са смятани за национален символ на Нова Зеландия. Както заявили експерти, за унищожаването на хищниците ще трябва да се разработят нови технологии, тъй като традиционните химически препарати и огради са недостатъчни за един толкова мащабен проект.

За унищожаването на хищниците правителството отделило 28 милиона долара. С търсенето и финансирането на конкретни проекти за унищожаване на животните се е захванала компанията Predator Free New Zealand Ltd. Тя си поставила доста амбициозна цел – да изтреби минимум един вид хищници до 2025 г.

„Това променя правилата на играта. Ние убивахме хищници в продължение на много десетилетия, но това изобщо не е било стратегически подход” – заяви директорът на компанията Роб Фенуик.

На пръв поглед цялата идея изглежда твърде кръвожадна, но жителите на Нова Зеландия са на друго мнение: до появата на европейците, които докарали тук поровете, опосумите и други дребни хищници, екосистемата на Нова Зеландия била много по-балансирана. Уникалните животни и растения, подобно на птицата киви, стоят в основата на националната идентичност на островитяните. Милиони години тези видове еволюирали в условия, в които нямало хищни бозайници, поради което днес те станали твърде уязвими пред „пришълците”.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ