140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Очаквам силен ловен сезон и действащ закон

С председателя на ЛРС-Якоруда Малин Маркошев се срещнахме по време на Регионалния ловен събор на ловците от Югозапада. Той бе любезен да отговори на няколко въпроса за сайта „Дивото“.

Г-н Маркошев, хареса ли ви събора през тази година?

Невероятен събор, перфектна организация – целта е ясна – да се сдружават ловците. За втора година съм гост, имам желание догодина да се включат и ловците от ЛРС-Якоруда. Въобще съм ентусиазиран от идеята тук да се събираме с всички колеги от сдруженията в региона.

На 13 август се открива ловния сезон. С какви очаквания го посрещат ловците от ЛРС-Якоруда?

Миналата година имахме чудесна слука на диви свине. Последните две години чувам доста оплаквания от колегите от другите сдружения, но при нас отстрелът е добър и ловците са доволни. Наблюденията показват, че има много дивеч и очакванията за тази година са слуката да бъде още по-голяма. Сега за самото отриване на сезона през август разчитаме на успешни излети на гривяк.

Имате ли притеснения от предстоящите промени в закона?

Ние сме малко сдружение, само от две дружини, и вероятно ще имаме финансови проблеми по увеличаването броя на ловната стража, но ще изпълним законовите разпоредби. При нас организацията по охраната на дивеча е перфектна – всяка ловна група си отговаря за ловището и го пази от посегателства на бракониери, така че нямаме нужда от специално назначени хора за охрана, но щом трябва… Границите на дружините ни са съседни, така че тази законова промяна не ни притеснява, но смятам, че е необходима, за да се стопанисва по-добре дивеча.

Как смятате – има ли нужда ловната общност от новия интернет сайт „Дивото“?

Възможността да качваме собствена информация в новия сайт е прекрасна, тъй като колегите ще знаят как работи нашето сдружение, а ние ще се ползваме от опита на другите, който те споделят. И въобще част от информацията от в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“ да може да се чете в електронен вариант е нещо много удобно.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ