Covid-19 може да оцелее повече от 8 денонощия на повърхността на охладена прясна сьомга, обявиха китайски учени. Тази констатация шокира търговците на риба, а още по- притеснени са потребителите.
Експеримент, проведен от експерти в бранша, показа, че SARS-CoV-2 може да „живее“ на повърхността на сьомгата в продължение на 2 денонощия при температура 25 градуса, а повече от 8 денонощия при температура от 4 градуса. С оглед на това се настоява за преразглеждане на критериите за проверка при вноса и износа на риба. Препоръките на изследователите са охладената сьомга да се транспортира при температура от 0 до 4 градуса.
Опасенията са, че при сегашните стандарти е много вероятно сьомгата, която е сред най-популярните риби в света, да се превърне в основен източник на международното движение на коронавируса. Припомняме, че инфекцията бе открита в охладени сьомги, доставени от Европа, на рибен пазар в Пекин. Това е предизвикало и мащабното проучване, за което стана дума.