140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Опитът и младостта вървят ръка за ръка в ЛРД-Огоя

Александър Рангелов ЛРД-Огоя

Александър Рангелов: Само колективните усилия водят до добра слука

Александър Рангелов ЛРД-Огоя

Александър Рангелов е роден на 18.01.1964 г. Ловува от 15 години и е член на ЛРД-Огоя към ЛРС-Своге. Разговаряхме на откриването на сезона за лов на едър дивеч тази година.

-Какви са условията за лов във вашия район?

-В нашия район има само 2-3 места, където може да се ловува на пернат дивеч и доста колеги ходят там да „начешат крастата“ на пъдпъдък. За едрия лов имаме перфектни условия. Доста усилия ни струваше да задържим дивеча в района, но всички колеги заслужават адмирации, защото, като грижливи стопани, ние постоянно подхранваме, а и хайванчетата се навъртат наоколо.

-Как ще коментираш новите промени в закона за лова?

-Бих желал да кажа едно много важно нещо – да се върне старото правило и на сърна да не се ловува на групов лов! И да се върне пак гонката с 10 кучета, но това зависи и от характера на терена!

-Какво е мнението ти за интернет-сайта www.divoto.bg?

-Приветствам тази инициатива! Нека да има мнения от всякакъв характер, че нали в спора се ражда истината! Лично аз за себе си признавам, че съм малко бавен в боравенето с клавиатура, но това не ми пречи да седна и да изразя своето мнение. Пак ти казвам, с две ръце се подписвам да има всякакви мнения, защото думата на обикновения ловец е най-важна!

-Има ли нещо друго, което искаш да споделиш?

-Да, не само при нас, а и в други райони на България, дървосекачите не се съобразяват с ловните излети. Бизнесът си е бизнес, но не дай Боже, нещо стане, тогава какво правим? А и момчетата с АТВ-та и кросови мотори, които обсебват гората? Разбирам, всички сме били млади, но ако стане нещо? Ето, ние разлепваме из гората табелки с надписи да се внимава, но не всеки се съобразява с тях. Ето точно на това трябва да се обърне специално внимание. А на колегите ловци желая много успехи!

 

Валери Петров: Правилата са направени, за да се спазват

Валери Петров ЛРД-Огоя

Валери Петров е роден на 16.04.1983 г. Студент е 3-ти курс в НСА, треньорски профил. Ловец е от 2014 г. и членува в ЛРД-Огоя към ЛРС-Своге.

-Какво ще кажеш за откриването на сезона?

-Слънчев и хубав ден! Както беше слънчево и настроението ни. Гонката беше нормална и въпреки че нямахме слука, това не бива да ни обезкуражава. Здраве да е! Що са дни напред, все са наши. Браво на теб и Младен, задето разляхте масло в калищата. В лова и ловностопанската дейност неслучайно си има железни правила. Спазването им е задължително, ако искаш да носиш с гордост титлата „ловец“!

-Ти участваш ли редовно в мероприятията на дружината?

-Разбира се, друг начин няма. Това трябва да го правят всички млади ловци, тогава и мотивацията е на ниво. Младият ловец винаги трябва да има самочувствие, но и да внимава! Да не вири много носа си и да не се прави, че от всичко разбира, а да се вслушва в съветите на по-опитните! Защото всички ние носим оръжие на рамо.

-Сподели мнението си за интернет-сайта www.divoto.bg.

-Една добра инициатива, даваща възможност за обмяна на опит между ловците от цялата страна. Дано се развие в пълния си потенциал.

-Спомняш ли си първия ловен излет?

-Е, хайде сега и ти, че такова нещо забравя ли се! Тогава преживях много емоции и вълнения! Адреналинът ми скачаше до небето, щом чуех лая на кучетата, а когато стоящият до мен на пусията опитен колега Детелин Здравков повали диво прасе с един изстрел, веднага скочих и отидох да го поздравя. Такива моменти се помнят цял живот!

-И накрая, какво би пожелал на младите български ловци?

-Както е днес слънчев денят, нека така да бъде винаги слънчево и нашето съзнание на ловци, които са се обрекли на своята кауза! Бъдете винаги на първа позиция и много успехи през сезона!

Разговаря Юри ТОЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ