140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Още един малък креслив орел се сдоби с предавател

креслив орел

Ново орле, излюпено през тази година в гнездо до добричкото село Александрия, се сдоби с предавател.

Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците успяха да стигнат до гнездото, да поставят предавателя и да определят пола на пернатото. Птицата е мъжка, тежи 2,21 килограма и е от вида малък креслив орел.

Орлето ще се казва Илия, на името на свети пророк Илия, чийто празник по стар стил отбелязахме на 2 август.

Кръстник на малката птица е Михаил Илиев от БДЗП, който откри гнездото и в продължение на няколко седмици го наблюдаваше, за да определи най-доброто време за поставяне на предавателя.

Експертът е избрал името и заради намиращия се в близост до селото Александрийски манастир „Свети пророк Илия“.

Орнитологът се надява, че светецът, който според вярванията препуска с огнена колесница по небето и закриля живота и реколтата, ще пази и този малък креслив орел, който в края на лятото ще отлети за Африка.

През миналата година с предавател се сдоби и малката Александрия, която дълго следихме при полета й към топлите страни, но за съжаление тя  изчезна малко преди завръщането си у дома.

Предавателят, който беше поставен на малкото кресливо орле е част от предвидените дейности по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Десет са орлетата, на които орнитолозите поставиха предаватели и полета им може да се следи в реално време тук: https://eagleforests.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/.

Целта на „Земите и горите на орела“ е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен видът и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България. 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ