140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Особености на българския зимен риболов

Поваля снежец, София беше като по чудо изрядно почистена (не се шегувам), хората се потресоха от този факт и се натресоха в 400 катастрофи за един ден, а вечерта стегна студ. За мнозина това е отвратителна ситуация, но за феновете на риболова на лед всеки градус под нулата е като всеки градус над 40 за опитен казанджия – повод за веселие, песни и танци на народите. Както се казва в някои райони на страната – „Баро градус – голема радус”.

За несведущите пояснявам, че любителите на риболова на лед са особена порода хора и вероятно имат общ ген с монголските орди на Чингиз хан, които превзели и опожарили много руски градове, понеже се сетили да използват замръзналите реки като магистрали за конницата и да провеждат зимни военни кампании. Същите монголи били любители и на силната напитка айряг, която сгрявала телата, поддържала духа бодър, а настроението кръвожадно.

Ако това ви се струва твърде далечен паралел, вгледайте се в следната снимка, носител на две престижни, макар и неподплатени финансово международни награди. Какво виждаме на нея? Виждаме как един рибар-шаман призовава духовете на фона на природата в цялата й сурова красота. Че е шаман, си личи първо от позата му, както и от специфичното му ритуално облекло. От разхвърляните по леда костури разбираме, че е добър шаман, защото духовете са се отзовали и рибата кълве. За да имате успех на риболова на лед, като цяло трябва да следвате някои основни правила – да си водите шаман, а ако нямате такъв под ръка, сам да се опитате да се превърнете в такъв. Необходимо е следното оборудване:

Ритуален костюм за риболов на лед, за предпочитане в ярки цветове.

Ботуши, термочорапи, ушанка и ръкавици.

– Три-четири блузи, пуловери и термо бельо.

– „Балалайка” за риболов на лед. Това е оранжевото пособие до десния крак на шамана, с него той извършва магически движения над дупката, мърмори заклинания („пудаеаигаднатадупка” е много често срещано) и хваща костурите.

– Ледобур, за пробиване на дупки (оная изкривената желязна тояга, забита в леда на заден план).

– Решетеста лъжица за обиране на ледената каша по повърхността на водата.

– Кутийка с хирономус (наричан още и „червеното злато” заради цената на стръвта).

– Магически отвари (в бутилката на преден план). Без магически отвари не става.

Когато групата рибари, водена от шамана, се събере на леда, всеки започва да обменя от своята отвара с колегите. Отварите най-често са всевъзможни превъплъщения на гроздовия сок, но понякога се използват и настойки от слива, кайсия, круша или дюля. Най-хубавите отвари се наричат „преварки”, щото първата отвара се преварява втори път, което подобрява качествата. Разумно е отварите и преварите да се употребяват умерено, защото при липса на опит или прекаляване, имат халюциногенно действие, замъгляват зрението, вредят на ходенето и внушават склонност към подвизи от типа на „Глей ся квошнапрая”, а това може да е опасно за здравето.

Повечето рибари носят и разни хранителни запаси от типа на сушени меса, кайма с подправки в черво или богатата на енергия мазна тъкан от гърба или корема на прасето, известни съответно като пастърма, суджук и сланина.

Ако риболовът налага целодневно оставане на леда, а това много често е тъкмо така, резонно е припасите да включват още парена туршия, подлютени варени яйца, студено пуешко от буркан, отлежало сирене и паприковани телешки бузки. При междинно излизане на брега (примерно между маншове на състезание или за презареждане на запасите) може да се запали огън и на него да се изпекат разни меса, шишчета от трътки, да се препърлят свински ушички или да се кипне предварително донесена пача.

Всички рибари смятат, че истинският излет на лед трябва да трае минимум два дни, за да се обловят качествено местата и да се натрупат познания за местните кулинарни, пардон, риболовни, традиции. Ако сте около Батак или Сърница примерно е наложително да се опита овча пържола, отлична е. Горещите чорби също са за препоръчване.

И ако все още намирате нещо привлекателно в горното описание, или просто ви тласка нездраво любопитство към този тип емоции и искате да чуете песента на леда, да знаете, че е абсолютно наложително не само да се оборудвате правилно, но и да следите за подаването на паролата ШПЗ, от която всички настръхват.

Какво е ШПЗ? Широка. Поляна. Замръзна. Още ли не сте там?

Bigfish.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ