140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Останки от пещерна мечка откриха в Странджа

Еколози се натъкнаха на останки от пещерна мечка в Странджа, съобщиха от пресслужбата на управлението на едноименния природен парк.

Подобна находка в този район досега не е имало. За нея е съобщил биологът Стоян Йорданов от екосдружението “Агалина”. Негови колеги са открили останките в труднодостъпен коридор на Братановата пещера. За находката вече са информирани учени от Софийския университет “Климент Охридски”, съобщава Дарик радио.

Преди осем години, пак в Братановата пещера, е открит зъб от пещерна мечка, но тогава на откритието се е погледнало несериозно, защото находката е единична. За откритите понастоящем останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години в Странджа са живели тези величествени животни.

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през плейстоцена. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години.

Името “пещерна” произтича от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери, и посочва, че този вид прекарва повече време в пещерите от кафявата мечка, която ги използва само за зимен сън.

Огромният брой кости, намерени в Южна, Централна и Източна Европа, кара някои учени да смятат, че пещерните мечки са живеели на стада, но други смятат, че костите, открити в пещерите, са се натрупали в продължение на 100 000 години или повече

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ