140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Остър спор: Кой убива делфините в Черно море

Учени твърдят, че дънните мрежи непрекъснато стоят срещу делтата на Дунав навътре в морето, каза природозащитникът Атанас Русев.

Хипотезата, че делфините са загинали от взривовете при военни учения, изглежда неправдоподобна. Миналата година мислихме, че това е причината за смъртта на намерените на брега морски бозайници, но сега като изследвахме трупчетата, установихме, че те са починали една седмица преди ученията. Това каза в „Денят започва“ по БНТ природозащитникът Атанас Русев.

Дори да е имало по същото време военни учения, няма да бъдат изхвърлени от морето еднакви по големина делфинчета. Ще има и по-възрастни, обясни Русев.

Той посъветва рибарите преди да скачат на бунт, да се информират по-добре.

„Въобще не става дума за техните лодчици, с които влизат да си ловят риба, а за бракониерски риболов в особено големи мащаби. Почти на 100% е сигурно, че делфините са загинали след човешка намеса. В 99% от случаите става въпрос за задушени делфинчета в дънни рибарски мрежи за калкан“, подчерта природозащитникът.

„Човекът не е най-големият враг на делфините в Черно море. Те съществуват много преди нас. Живели сме в хармония с тях“, каза пък заместник-директор на Института по океанология доц. Виолин Райков.

Делфините са защитени видове и трябва да се вземат специални мерки, подчерта морският еколог.

Една от мерките, които той препоръчва, е да се слагат звукови устройства на всички мрежи. Те ще ги прогонват като излъчват сигнали на определена чистота, обясни Райков.

„Делфини има там, където има риба. Защитата на тези животни би трябвало да е комплексна, а не само със забрани“, каза още ученият.

„Тези делфини, които намираме на брега, са много малък процент (5-10%) от мъртвите, които са в морето, защото заради течението, по това време на годината циркулират на около 20-30 км от брега и много рядко достигат до плажовете ни. Ако на сушата са изхвърлени 100 делфинчета, в морето може да са над 1000 умрелите“, заяви Русев.

„Вероятно за цялото море делфинчетата са около 20 000. След 10-20 години те напълно ще изчезнат от морето. Направихме разследване миналата година. Изследвахме повече от 250 делфинчета. Установихме, че дънните мрежи са били сложени на границата между Румъния и Украйна. Някои от трупчетата са пропътували около 400 км, за да се появят на нашето Черноморие

След анализа на морските течения обаче, стигнахме до извода, че при случаите от последните две седмици делфинчетата са загинали в български води. Миналата година между 15 и 25 август също имаше измиране на делфинчета в наши води“, добавя природозащитникът.

Шефът на дирекция „Национална служба за защита на природата“ – МОСВ Мирослав Калугеров пък каза, че причините за смъртта на делфините е много трудно да бъде установена, тъй като намерените до момента екземпляри са били в напреднал стадий на разлагане.

„Това не позволява да се вземат проби за изследване и да бъдат извършени съответните специализирани аутопсии. Без тях не могат да се определят факторите, оказали се фатални за бозайниците“, обясни Калугеров. Все пак основните причини за смъртта на малките китоподобни е уловът с неподходящи риболовни уреди, добавя той.

„Има стандарти по отношение на мрежите за калкан, които ако се спазват, би следвало да няма проблем. Това говори за проблем с бракониерските мрежи“, подчерта шефът на дирекция „Национална служба за защита на природата“.

Тодор Ангелов от директор на ГД „Рибарство и контрол“ към ИАРА заяви, че може би причината за смъртта на делфините не е само в рибарските мрежи.

„В началото на юни са задържани на 150 км източно от Констанца пет турски кораба с 500 км (!) дънни мрежи за калкан. Украински учени твърдят, че дънните мрежи непрекъснато стоят срещу делтата на Дунав навътре в морето. Вероятно същото се случва и в нашите води“, каза още Атанас Русев.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ