140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Остри спорове по европейската директива за оръжията

Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) в Европейския парламент обсъди Директива 91/477 CEE относно контрола на придобиването и притежаването на оръжие. Гласуването в Европейския парламент вероятно ще е през ноември. Но дотогава нагласите сред евродепутатите може радикално да се променят вследствие на продължаващите атентати в западноевропейските градове.

Има предложение към забранените за употреба огнестрелни оръжия от списъка “Категория А (А7)” да бъдат добавени много полуавтоматични оръжия, които се скъсяват на по-малко от 60 см дължина (без телескопичните уреди) и такива способни да изтрелват повече от 21 патрона без презареждане (ако зареждащото устройство превишава 20 патрона).

Изключение се прави за спортните стрелци, но засяга ловците в ЕС. Предложението е прието на първо четене с с 27 гласа “за”, 10 “против” и 1 “въздържал се” след оспорвани дебати.

Окончателно думата ще има Европейския парламент на пленарната сесия през ноември 2016 г.

ХРОНИКА

Европейската комисия предложи промени в Директивата за огнестрелните оръжия, датираща от 1991 г., в отговор на терористичните атаки в Париж от януари 2015 г., когато се установи, че някои от използваните автомати са били закупени легално под формата на деактивирани оръжия.

През март постоянните представители на страните членки на ЕС постигнаха компромис, който позволява дълги полуавтоматични нарезни оръжия да бъдат притежавани от частни лица, стига да не могат за изстрелят без ръчно презареждане повече от 11 патрона и пълнителят им да няма повече от 10 патрона. Стандартният боен автомат „Калашников“ има пълнител с 30 патрона.

На 6 юни вътрешните министри на ЕС постигнаха съгласие по изменение на директивата за огнестрелните оръжия, което ограничава правата на частни лица да ги притежават.

Изменението на директивата включва онлайн търговията и въвежда по-строга система за маркировка и проследяване на оръжията – от производството през продажбаите до деактивирането им както и обмен на информация за тях между държавите.

Много страни, включително България, успяха да издействат изключения от първоначално предложените общи забрани върху цели категории стрелкови оръжия. Те биха ощетили както собствениците така и производителите. Директивата обаче се отнася само за територията на ЕС и не ограничава пазара им извън него.

В края на юни правителството на Република България публикува за обществено обсъждане проект за изменения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, изготвени от МВР и пуснати за обществено обсъждане. Проектът може да бъде разгледан на официалния сайт на министерския съвет.

В проекта има специална клауза за антикварното оръжие, за което “Дивото” вече информира, вижте – http://divoto.bg/antikvarnoto-orzie-trabva-da-ima-sertifikat-za-negodnost

За позицията на FACE (Федерация на ловните асоциации на страните членки на Европейския съюз) прочетете на официалния сайт на НЛРС-СЛРБ – натиснете тук

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ