140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От 30 юни: Пада забраната за улов на калкан

Пада забраната за улов на калкан, рибарите ще могат да ловят законно деликатесната риба. Квотата за улов се запазва, както през миналата година – 39,750  тона.

Уловът бе преустановен на 31 март. Забраната бе  удължена с месец, като през тази година ограничението се наложи и с 15 дни по-рано, като част от условията на Европейската комисия.

Страната ни успя да защити квотите си за улов на калкан след настояване от страна на комисията за нулева година в улова през 2016. Компромисът доведе до по-дълга забрана и обещание от българска страна за по-строг контрол на уловените количества.

Наблюденията показват, че запасът от калкан в Черно море се увеличава, каза пред Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на БГФИШ. В същото време обаче квотата за страната ни е много малка и е напълно недостатъчна за хората, които искат да ловят.

България и Румъния са ощетени от Европейското законодателство в този случай.Не може да се  налагат единствено и само на двете страни забрани и квоти, които продължават вече шеста година, без да има връзка с експлоатирането на калкана и от Турция и Украйна, каза Господинов.

„Разполагаме с много по-голям капацитет (технология и популация) от този, който ни е разрешено да ловим“. За момента все още никой от българска страна не е поискал увеличение на квотата. Правителството трябва да започне преговори с Европа, категоричен е председателят на БГФИШ.

Черноморският калкан, който ловим в България се реализира предимно в Турция, каза още Йордан Господинов. Там рибата е най-скъпа. Масово по българските магазини пък купуваме вносен калкан, който е различен, със значително по-ниски хранителни качества и се отглежда в аквакултури. Най-често той идва от Испания и Италия.

По ресторантите край морето обаче деликатесната риба е преобладаващо черноморска. „Тя е с най-добри вкусови качества и държи най-висока цена, защото биохимията на морето е различна и придава друг вкус на месото на калкана“.

В момента цената на рибата в „Пазари“ ЕАД Варна е 22 лв. за килограм. Тя се запазва от началото на януари. В Бургас деликатесът се предлага за 22-25 лв.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ