140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От какво боледува дивечът?

Дивечът, който ловим не рядко боледува от различни болести, които довеждат до силно намаляване на запасите му. Причините за това може да са многобройни – от контакт с болни и умрели домашни животни и неблагоприятни условия до голяма гъстота.

Основната болест по дивите животни е бясът. Причинителят й е вирус, който се съдържа в слюнката на болното животно. Пренася се чрез ухапване. Като основен разпространител за Европа се смята лисицата. Боледуват още и кучета, котки, чифтокопитни диви, домашни бозайници, както и хора.

Заболялото животно само разпространява болестта. В последния стадий то се парализира и умира.

Друга бактерия, която е често срещана е туларемията. От нея боледуват най-често гризачите – плъхове, мишки, полевки. Заразяват се и някои хищници – лисицата, птици – яребица, фазан. Човек може да се зарази, когато пие замърсена вода или дере болен заек при открити рани по ръцете.

Трихинелозата е паразитна болест, която се предизвиква от червей, паразитиращ в мускулите на гризачите. От нея се заразяват хищниците, дивата свиня и др. Когато човек яде сурово или полусварено месо от болна дива свиня, трихинелите се освобождават в тънките черва и  бързо се размножават. Малките паразити се разнасят чрез кръвта по цялото тяло на човека и се капсулират.

За предпазване от болестта ловците трябва изследват парче от диафрагмата на свинята за санитарен преглед.

Сред опасните болести е цистицеркозата, която представлява яйчният стадий на кучешката тения. Мехурчетата се откриват обикновено по черния дроб и в гръдната кухина на заека. Погълнати от куче или хищник  – в тънките черва на животното се развива тенията. За да се предпазят ловните кучета не бива да им се дават вътрешностите на заека.

Ултравирусът при дивите свине е т.нар. чума по дивеча. Заразата се разпространява в  цялото тяло и се съдържа предимно в урината и кръвта. Очите на болните диви свине се възпаляват и от тях се отделя гной. Смъртността е голяма. На едно място са били откривани измрели цели стада.

По сайта Агрозона

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ