140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От “Рибар”: Фазите на луната и слуката в риболова

Рибарите често анализират състоянието на времето и отраженията му върху поведението на рибите. И други атмосферни фактори пряко или косвено оказват влияние върху рибешкия комфорт, включително и фазите на Луната. В риболовните среди има различни мнения по въпроса как по-точно  се отразява това явление върху активността на рибите.

Опитни шаранджии, прекарали много дни и нощи по брега на водоемите и обръщали внимание на Луната, твърдят че най-доброто време за улов на шаран е новолунието. При пълнолуние също може да се хване нещо, но не трябва да се очакват чудеса.

Любителите на хищни риби твърдят друго. Най-голям апетит бялата риба показва в нощи с изпълнен лунен кръг. При Пълнолуние не само, че кълве добре, ами и успеваемостта е висока – почти всяка риба, която е налетяла на примамката, бива вкарвана в кепа. Само няколко дни по-късно, когато луната заприлича на изпит полумесец, положението се променя. Може и да посегне от време на време, но не с тази настървеност. Затова и ефективността в улова спада драстично.

Повече подробности около това природно явление и каква е хронологията на изместване на Луната в посока към различните фази може да прочетете в бр. 30 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“. 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ