140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От „Рибар”: Пластмасова инвазия във водния свят

     Световният океан е изключително замърсен. Хиляди тонове пластмасови и всякакви други плаващи отпадъци се носят от теченията и даже са станали обичайна гледка за мореплавателите.

    Любопитно изследване са направили американски биолози по крайбрежието на Калифорния в САЩ и край бреговете на Индонезия. Учените са проверили някои от най-продаваните по пазарите риби, като са изследвани по няколко екземпляра от всеки вид, за да се добие по-точна представа. Оказва се, че във вътрешните органи на 55% от рибите в Индонезия са открити следи от пластмаси и други погълнати битови отпадъци, докато при рибите по американските пазари следи от замърсяване имало в 67% от тях.

     На биолозите направило впечатление, че в индонезийските риби преобладавали пластмасови елементи, докато при тези в Калифорния се намирали почти по равно пластмасови и текстилни отпадъци. Това се обяснява с по-високото ниво на пречистване на отпадните води в САЩ по отношение на пластмасите, но като цяло процентно замърсяването на американските риби е по-високо.

    Още любопитни подробности около изследването, както и статистически данни от други замърсени региони, ще намерите в бр. 33 на „Рибар”, който излиза като приложение на в. „Наслука” на 17 август.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ