140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. “Наслука” – Ловци възстановиха двувековен параклис

Асеновград, Костадин Буюклиев

От няколко месеца нов кмет на асеновградското село Бачково е Христо Калчев.

В предизборната си платформа той обещава да се изпълнят много мероприятия, които отдавна са забравени в селото. И още на втория месец от избирането му взема решение да се възстанови двувековния параклис „Св. Варвара”. От години светата обител се руши и малко време й остава, за да рухне до основи.

Христо е ловец със стаж над 15 години и решава да обсъди идеята си първо с ловци от бачковската дружина. Най-напред се свързва с Георги Луджев, а после и с Тенчо Николов. Заедно обсъждат всички детайли по строителството: средства, труд, материали, спонсори, доброволци… и още какво ли не.  

Така в началото на май започва строителството. Събират се още 9-ма бачковци. Параклисът е на около 200 м  надморска височина над Бачково и до него се стига по пътека близо 2 км.

Започват със събаряне на порутеното, а после и с изграждане. Носят се на гръб материали. Само пясъкът и чакълът са над 15 куб. м, а още се изнасят греди, дъски, вар, цимент, арматура, керемиди, вода и т.н.

В течение на 5 месеца работягите правят по 7 курса на ден и на 17 септември в присъствието на отец Хаджиламбрев обявяват откриването на неузнаваемия вече параклис.

Над 150 души идват още в първите часове и се възхищават на посрещащия ги кръст с  6 м височина и с осветление, на площадката с бели колони, на здравите зидове и уюта вътре в параклиса и олтара. От 1 км строителите са докарали вода в построената от тях чешма с два чучура.

Хората, посетили параклиса, палват свещички и се молят за здраве и живот и на строителите.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ