140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. “Наслука” – Полетът на свободата

Павлина Павлова

В събота, 6 август, на светлия християнски празник Преображение Господне 10 керкенеза от Спасителния център на „Зелени Балкани“ полетяха в небето над Кремиковския манастир. А дали има символика, всеки може да я открие, ако я потърси.

Точно в 11ч в присъствието на доброволци, дарители, представители на институции, почитатели на дивите животни и медии, сред които и в. „Наслука“, бяха изнесени от колата на Центъра специално пригодените кашони с птиците и множеството пое към мястото на освобождаването им. Вълнение имаше у всички присъстващи – и сред малките, и големите, но най-вече у тези, които за първи път присъстваха на такова събитие. Обективите бяха в готовност да запечат полета на свободата.

Преди пускането на първата птица д-р Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителния център, посочи пръстена, поставен на крака й, като обясни, че всички птици, постъпили в Центъра, се маркират. На пръстените има номера, които са въведени в базата данни. Всеки номер показва кога птицата е постъпила при тях, кога е освободена. В цяла Европа има мрежа на орницентралите, които поддържат връзка помежду си и при намиране на птица с номер се съобщава на орницентралата на съответната страна.

Керкенезите, отгледани в Центъра, бяха освободени от ръцете на деца, а официалните лица, гости на събитието, помогнаха на най-малките в отговорната задача. E, имаше и ухапано пръстче, но уплахата бързо премина след пускането на птичето. А оживлението сред множеството растеше и след всяко излитане имаше радостни възгласи и ръкопляскания.

„Този начин на освобождаване не е от най-щадящите, затова си позволяваме да го практикуваме само два пъти в годината. Обикновено прилагаме по-щадяща методика на освобождаване от адаптационни волиери, които са в гората на скрито. Такива имаме в природните паркове „Витоша“ и „Българка“ – поясни д-р Христова. – Пет от птиците, които пускаме днес, са излюпени в Спасителния център, потомство са на родители с трайни увреждания, които не могат да бъдат освободени, но се размножават при нас. Другите пет са диви сирачета, които са доотгледани в Центъра от такива родители керкенези и възпитани от тях като истински хищни птици.“

За в. „Наслука“ д-р Христина Клисурова каза: „Природозащитната дейност е основна и за ловците и на много места имаме взаимни действия, като например в с. Левка – ловци и природозащитници работят заедно за въстановяване на кеклика в района, с ЛРС-Стара Загора също добре работим – преди време разселвахме фазани. Пожеланията ми са за по-голяма нетърпимост от страна на ловците към бракониерските прояви. Нищо не оправдава стрелбата по защитени животни или птици – имахме просрелян пеликан, кой ловен обект прилича на пеликан. Този вид не би могъл да се сбърка!“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ