140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. “Наслука” – Празник на гонача в Габрово

Габрово, Мариана Мандичева

Денят е 24 септември 2016 г., събота, място – ловна база „Гергини”. Подобна среща се провежда за първи път тук. Инициатори са Венцислав Маринов, председател на сдружението, и Христо Куцилев, член на УС, одобрил и дал старт на идеята, председател на ЛРД-Козирог.

Организатор на събитието е СЛРД „Чардафон”-Габрово. Приветствие към присъстващите, освен домакините тук бяха дошли от Варна, Тутракан, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, поднесе председателят Венци Маринов.

Доайенът гонач и правозащитник на гоначите Янаки Димитров, известен навсякъде като Бай Янаки от с.Калугерица, който от 1970 г., откакто става ловец, трупа богат гоначески опит, също беше тук и трогна с казаното присъстващите.

„Тази година създадохме Клуб на гонача в Каспичан, но тъй като интересът към него беше неочаквано голям, в клуба се включиха колеги от целия регион. Първоначално исках да събера нашите момчета от дружество „Балкан 2001”. Исках да си поговорим, че не трябва да се оставят да бъдат втора ръка хора в лова. Без тях става въоръжен туризъм. Исках да накарам всички колеги да си признаем, че основните хора, които вършат работа при свинския лов, са гоначите.

Защото на един гонач ризата му залепва сто пъти на гърба, докато другите по пусиите си почиват. А има ли успешен лов, колегите поздравяват този, който е отстрелял прасето и в 99% от случаите забравят да поздравят действителния човек – кучкаря, който цял ден върви в дъжд и пек, през драки и баири, за да открие прасето и да го закара до пусията, където остава да се свърши най-лесната работа – да се натисне спусъкът.

Ето защо решихме да се защитаваме, като настояваме нашият труд да бъде оценяван. Защото гледането на куче, а понякога повече от едно, е трудна работа и не е за всекиго. Аз съм от стара коза яре и по този въпрос съм издал книга. Радвам се, че открих Мартин Борисов от Варна, който е моят последовател в това дело. След Каспичан клубове бяха създадени във Варна и Провадия. На път са в Нови пазар, Шумен, гр.Тервел, гр. Исперих. В Габрово видях амбициозни хора, казах им, че ще им бъде трудно, но аз вярвам, че ще го направят.“   

Според Мартин Борисов, създател и председател на Клуба на гонача във Варна, трябва да има повече клубове на гонача в страната. Той и екип в момента работят над изготвянето на устав. Основен изходен пункт в него е ограничаване на кражбата на ловни кучета, криминализиране на тези злодеяния и търсене на отговорност от извършителите им.“

И Иван Иванов от Пловдив, който отглежда различни породи ловни кучета застана на страната на гоначите, като подчерта, че те са основна част в лова. Той разкри тайните на породите кучета и използването им в различните ловове.

Недко Баджаков от Стара Загора, член на клуб „Български барак”, също бе сред участниците в срещата в Габрово. Той развъжда чистопороден български барак, печелил е много призови места, като само тази година е спечелил едно първо и две втори места. Освен това е секретар на сдружението, като вече 16 години е председател на ЛРД-Малка Верея

Домакините представиха Николай Николов, гонач и председател на ЛРД-Борово, специалист по лова на сдружението. Той се изказа за баварския и хановерския кръвоследник, работата им по време на лов на дива свиня.

Последен говори Христо Куцилев, който насърчи подобни срещи с факта, че тук хората могат да показват спокойно своите ловни кучета, без да се страхуват от лица, които се занимават с нерегламентиран бизнес с ловни кучета. Той смята, че тези срещи трябва да бъдат използвани за размяна на контакти и добри практики в отглеждането и обучение на ловни кучета. Заяви още, че намерението на сдружението в Габрово е тази среща на гоначите да стане традиционна.

В рамките на празника бяха представени работните качества на ловните кучета в гатера, поддържан от СЛРД „Чардафон” в ловна база „Гергини”. Всеки собственик на ловно куче си тръгна от срещата с чувал кучешка храна, предоставена от фирма „Проф Пет Корпорейшън“-България, спонсор на апетитните подаръци – каза административният секретар на сдружението Мария Колева.

Празникът започна рано сутринта, като още в 8 часа от стрелбището се разнесоха първите изстрели на състезателите в междудружествената надпревара по ловна стрелба. Габровци изпратиха в него да участват победителите в състезанието между дружинките, което пролича и накрая. Призовите места поведоха габровците Мирослав Методиев от ЛРД-Яворец и Ангел Колев от ЛРД-Гачевци и Красимир Куцаров от ЛРД-Шумата към СЛРД „Сокол” – Севлиево.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ