140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. “Наслука”: Свински лов като в доброто старо време

Младен ДОБРЕВ

На изключително силен сезон се радват ловците от поповското сдружение. Някои ветерани дори споделят с умиление, че със зрелищните октомврийски излети са се върнали в доброто старо време, когато дивечът е бил в изобилие.

Ето някои факти. Само за октомври са отчетени 117 диви свине, като отстрелът е почти повсеместен из ловните полета на всичките 41 дружини от състава на сдружението. Някои вече натрупаха актив от по десетина бройки в сметките – в селата Садина, Славяново, Люблен, Бракница, Априлово. В много други региони на страната тези бройки са непосилни за ловни дружини през целия сезон, а в Поповско ги реализираха само за месец.

Няма как да не отбележим и падналите трофейни глигани от порядъка на 250 кг, някои от които са с впечатляващи зъби, достойни за медал. Да посочим най-значимите майсторски постижения. Трофейни глигани паднаха след точни изстрели на Найден Николов в Ковачевец, на Румен Илиев в Горица, на Михо Атанасов в Априлово, на Стоян Иванов в Садина.

На фона на силния свински лов някак встрани остава вниманието към фазана, но и там постиженията са впечатляващи. Още на първия организиран излет паднаха над 300 птици от вида. И там има отличници. Всичките 16 ловци от с. Водица са изпълнили дневната норма и са приключили излета с общо 32 отстреляни фазана. Ловували са в района на язовир „Бойка“, около гъсто обрасъл поток, където има отлични условия за живот на птиците. Местните хора си познават терена и не са учудени от добрата слука, но гостуващи ловци от Варненско са били очаровани от изобилието и позабравените емоции, които носи този традиционен за региона лов. 

Отлични резултати във фазанския лов отчитат и в други дружини с подходящи терени: Ломци, Кардам, Светлен. Своеобразното ловджийско шоу с пернати веднага породи ловен фолклор. Зевзеци от водишката дружина перифразираха старата сентенция „под всяка трънка заек лежи“ и сега я пускат в нов вариант: „От всяка трънка фазан излита“.

Като споменахме зайците, нека уточним: в Поповско има прилична популация в ловищата на няколко дружини, но все пак дългоухите не са разпространени повсеместно. Затова от сдружението решиха да пропуснат и тази година заешкия лов, за да дадат шанс за стабилизиране на запасите.

Тепърва ще се обърне нужното внимание и на хищниците. В ЛРС-Попово борбата с тях е сред водещите приоритети. Усърдието на ловците при прочистването на районите е една от причините за благодатния ловен сезон. Дай Боже всекиму такова изобилие…

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ