140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. „Рибар“: Баластриерите в есенен режим

 

   Типичната зеленина по бреговете на баластриерите вече преминава към жълто-оранжеви краски. Есента настъпва, а с нея неизбежно се забелязва и промяна в поведението на рибите. Всичко това налага и някои корекции по отношение на риболова, с акцентиране към едни за сметка на други риби.

   Тези толкова популярни в рибарската гилдия водоеми са обект на чести коментари и това е логично. Язовирите са си язовири, реките също мамят със спокойствието си в дните на „златната есен”, но баластриерите си имат своето почти целогодишно „постоянно рибарско присъствие” и няма как да ги игнорираме, дори рибните им ресурси да са доста спорни.

   Обикновено казваме, че са опоскани и трудно по тях може да се направи смислен риболов, но пък от друга страна е факт, че именно по софийските баластриери се хванаха най-едрите, даже трофейни щуки през миналата есен.

  С времето приоритетите по тях се променят. Мирните риби бавно се оттеглят, за да отстъпят инициативата на хищниците. Щуки и костури сега излизат на преден план, а какво е печелившата тактика улова им по баластриерите ще научите в бр. 39 на в. „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ