140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. „Рибар“: Маркирани сьомги носят големи печалби

   Любопитни данни изнесоха от Международния съвет по морски изследвания за състоянието на популацията от атлантическа сьомга и усилията да се въведе надежден контрол. Сега в дивата среда живеят около 8 хиляди маркирани риби от този вид, които може да навлязат в реки на територията на няколко европейски страни в най-северната част на континента. Учените се опитват да проследят миграционните им маршрути, хранителния режим, както и цялостното им поведение, свързано с даването на потомство.

   Всяка уловена сьомга с имплантиран в тялото чип представлява интерес за биолозите и би дала ценни сведения за глобалното изследване. За тази цел от Междуправителствената организация за съхранение на атлантическата сьомга ежегодно стимулират рибарите да предават данните от уловени маркирани риби. Обявени са солидни парични бонуси, за които си струва човек да положи усилия и с предаден чип всъщност да си осигури безплатен билет за лотарията.

   Голямата награда е чек за 2 500 долара, а има и утешителна – 1 500 долара. И за да не се счита, че това е някаква лъжа-измама, да споменем за капризите на лотарията през миналата година. Голямата награда се падна на норвежки рибар, уловил златната рибка (маркирана сьомга) в неголяма река в губерния Роголанд. Рибата е била маркирана още като малка, докато е живеела в река Имс. Утешителната награда спечели датчанин, уловил сьомга с вграден чип в река Гауда в Норвегия.

   Повече за късметлиите и за реда и правилата за участие в голямата лотария може да прочетете в бр. 34 на „Рибар“, който излиза като приложение на в. „Наслука“.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ