140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. „Рибар“: Отровна риба уплаши гърците

Поредната отровна риба уловиха в гръцки води. Електронното издание на вестник „Прото тема” съобщава за хванат от рибари лагокефал (Lagocephalus sceleratus) край остров Крит и не пропуска да предупреди, че отровата на тази риба е в състояние да убие 30 души. Уловеният екземпляр е доста голям – около 50 см.

Японците я наричат риба фугу и това й най-популярно наименование кара хората да изпитват смесени чувства. В Страната на изгряващото слънце рибата се счита за деликатес, но консумацията й е своеобразна игра на руска рулетка. Месото й е вкусно, но в тялото се съдържа токсичното вещество тетрадотоксин и трябва прецизна обработка от опитен готвач, преди да стане годно за консумация.

Рибата фугу се среща в Индийския и Тихия океан, но с тенденцията на глобално затопляне очевидно разширява своя ареал на обитание. През 2003 година за пръв път е забелязана в Средиземно море, а през последните години срещите с нея стават все по-чести и във водите на южните ни съседи.

           Биолози предупреждават, че опасната риба е втората най-токсична на планетата и представлява реална опасност за екосистемата и специално за хората.

          В рубрика „Оттук-оттам“ (бр. 46 на в. „Рибар“) може да прочетете и други любопитни новини от света на риболова и рибовъдството.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ