140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

От в. „Рибар“: Царят на морето се завръща

   Морето ври от риба, дойде и паламуд, при това в такива количества, каквито не се помнят отдавна. Сезонът се очертава като много силен, след като в последните години ценната риба се появяваше само епизодично. Наричат паламуда „цар на морето“ и това е в знак на признание и уважение. Всъщност, предпоставки за благодатна есен имаше още през август, когато млади риби (циганки) налитаха на замятаните за сафрид чепарета.

   Първите, попаднали в рибарски мрежи паламуди по Южното Черноморие, бяха в диапазона 300-600 г, но вече се ловят риби около и над килограм, а с напредването на есента ще растат още. Този улов е особено атрактивен, понеже се извършва нощем, когато пасажите фосфоресцират и се забелязват в морето отдалеч.

   Професионалните рибари са в еуфория от очертаващия се силен сезон. Любителите също стягат въдици.

   Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор“ в „Ченгене скене“ Бургас, изразява задоволството си от очертаващия се силен сезон. За паламуда вече стана дума, но има и друга риба – сафрид, чернокоп. Все пак, най-силното време предстои, през октомври по традиция са пиковите изяви на есенната мигрираща риба.

   По Северното Черноморие също се радват на богат улов – сафрид, чернокоп, барбун, попчета. Паламудът пък идва като специален бонус. Джемалидин Алиев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“, сподели пред медии впечатленията си от риболовната обстановка по морето и задоволството си, че има и добър пазар засега у нас. Повечето риба се пласира в страната, само барбуна се изнася за Гърция, понеже не е популярен тук и не се търси.

   Все пак при изобилието от риба има тенденция цените да падат – и изкупните, и тези на пазарите. Първоначално цената на паламуда в търговската мрежа беше доста висока – по 15-18 лв за килограм, но бързо спадна надолу, даже доста под 10 лева.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ