140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отбелязана бе 100-годишнината от рождението на Николай Боев

боев

На 26 май в сградата на Регионалния исторически музей-София се състоя изложба на част от трудовете на големия български учен орнитолог Николай Боев по повод 100-годишнината от рождението му.

боев

На събитието, организирано в сътрудничество с Националния природонаучен музей при БАН и ДАФНИ, присъстваха Златозар Боев (син на Николай Боев, зоолог и основоположник на палеонтологията у нас), проф. Петър Берон (зоолог, биоспелеолог), проф. Петър Генов (зоолог-еколог), акад. Васил Големански (професор по протозоология и зоология на безгръбначните животни), представители на МОСВ, сдружение „Зелени Балкани“, биолози, еколози и любопитни да научат повече за делото на именития ни учен посетители.

боев

По думите на кураторката на изложбата Христина Грозданова изложението е насочено предимно към младите хора днес и цели те да обърнат повече внимание на богатата и уникална българска природа, да предизвика у тях стремеж към това да я опазват, съхраняват, да допринасят за нейното благо и да способстват колкото могат за запазването на нейната самобитност.

боев

Изложени на показ за всички жители и гости на София са рисунки и карикатури, създавани от Николай Боев през годините на професионалния и творческия му път. Рисунките представляват черно-бели, цветни или изобразени със синьо скици на различни видове птици и животни.

Карикатурите показват забележителното умение на Боев да обрисува в приятен и лек хумористичен стил свои чуждестранни колеги, докато е участвал активно в научни конференции в чужбина. В тези си творби той е сливал по художествен начин човека с животното – двете най-висши творения на планетата – и е залагал в своя метод дълбоката неразривна връзка между тях. 

боев

В някои от остъклените табла посетителите могат да се запознаят отблизо с данни от биографията на орнитолога, както и с нагледен снимков материал на множеството трудове, които е издал.

Изложбата е отворена за всички желаещи да я разгледат до 30 юни 2022 г.

Борислав БЕЛДЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ