140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Откриха мъртва риба край Свищов

Голямо количество мъртва риба в отводнителен канал край Свищов установиха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите във Велико Търново. Сигналът е подаден от кмета на града Генчо Генчев, съобщи Радио „Фокус“ – Велико Търново.

   Градоначалникът е алармирал за мор по рибата в района на Зърнобаза – Свищов и консервена фабрика. Проверката констатира, че около Мост 1 има значително количество умряла риба с различна големина. Водата е застояла, без следи от течение, а по повърхността й има бял филм. Усеща се силна миризма на сероводород, характерна за гнилостни процеси. В района на Мост 2 има значително количество растителност и видимо заблатени участъци. Не се забелязва воден отток. Непосредствено до този мост се влива канал от площадката на консервената фабрика. Около него също се усеща характерна за гниене миризма.

   Взети са водни проби. Резултатите от тях показват, че нивото на кислород във водата е изключително ниско. Това и причината за рибния мор. Данни за химическо замърсяване няма.

   Отводнителният канал се зауства в река Дунав чрез помпи, които в момента на проверката не са работили. Правят се допълнителни лабораторни анализи по физикохимични показатели, като резултатите от тях ще са готови вероятно до края на тази седмица, поясниха експертите.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ