Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Откриха медузи в язовир „Горни Дъбник“

   Сладководни медузи с диаметър 1-1,5 см са се появили през това лято в плевенския язовир „Горни Дъбник“. Това съобщи за „24 часа” Румянка Балева, шеф на направление „Природа” в Плевенския исторически музей.

   Първи забелязал медузите екологът Любомир Трифонов, който иначе е командир на екип в пожарната. При експедицията, състояла се през юли и август, Балева и Трифонов влизали с лодка в язовира, за да наблюдават медузите.

  „Плуват от дълбочината към повърхността на водата, като активно свиват и разперват чадърчето си. За кратко излизат на повърхността и пак се спускат до 1,5 метра надолу, но не са дънни. Сладководната медуза е миниатюрна – чадърчето ѝ е с диаметър 1-1,5 см, за разлика от морската, която става доста по-голяма. Храни се със зоопланктон – дребни рачета, водни бълхи, растителни и животински частици, носени от водата. Характерна е за слабоподвижни води, няма я в силни течения”, описва Балева.

  Биолозите пипали медузите с голи ръце – оказало се, че не парят като морските. Сложили ги и в аквариум, но те живели ден-два и загинали заради липсата на кислород и движение на водата, което им докарва храна.

  Балева и Трифонов проучили, че сладководните медузи са пренесени у нас от Азия, вероятно от Китай чрез океански кораби – били са в т.нар. баластни води. Те са нежелани пришълци, тъй като могат да изместят наш вид и да нарушат равновесието в природата, а това застрашава живота и здравето на хората, предупреждават биолозите.
 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ