140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Откриха риба-луна в Калифорния

Рядък вид гигантска риба идентифицираха американски екс­перти по крайбрежието на Калифорния в САЩ. В района на Природния резерват „Coal Oil Point“ оперативни работници са открили тялото на голяма непозната риба на брега, а биолози са я идентифицирали като риба-луна (Mola mola).

Новината бе представена като сензационна от някои амери­кански медии, понеже освен редки като вид, за тези риби се знае, че обитават Южното полукълбо. Срещани са край брего­вете на Австралия, Нова Зеландия, Чили, по южните брегове на Африканския континент. Американците твърдят, че това е първи случай на появата на риба-луна северно от Екватора.

С времето учените запълниха някои празнини от „визитката“ им при по-обстойни изследвания на случайно уловени риби. Известно е, че достигат до 3 метра дължина и до 2 тона тегло. Имат много характерна закръглена форма, с опашка във вид на рало. Същевременно тялото е странично сплеснато, в профил изглежда почти кръгло, наподобяващо диска на пълна Луна.

За официален световен рекорд се счита риба с тегло 2,23 тона и дължина цели 4 метра. Уловена е в началото на мина­лия век край австралийския град Сидни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ