Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ОТКРИТО ПИСМО на председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев до ловците от ЛРС-Белоградчик и цялата страна

Уважаеми колеги,

Длъжен съм с това открито писмо да информирам вас и ловците от цялата страна за действията на ръководството на вашето сдружение, които в разрез с решенията на общото ви събрание целят ЛРС-Белоградчик да напусне редовете на Съюза на ловците и риболовците в България.

Въпреки решението на общото събрание

Многократно вече интернет сайтът “Дивото”, в. “Наслука” и сп. „Лов и риболов” информираха ловната общност за провелото се на 19 октомври тази година общо събрание на ЛРС-Белоградчик, на което ръководството на сдружението направи опит да го изключи от Националната организация. Припомням, че тогава аз присъствах на това събрание и очи в очи с делегатите опровергах откровените лъжи и манипулации в твърденията на председателя на ЛРС-Белоградчик Велизар Велизаров. След това беше взето решение да не се допусне прекратяване на членството в Националната организация, без подробно да бъдат информирани редовите ловци от дружините на сдружението.

Почти месец по-късно Велизаров не само че не е коригирал водената от него негативна политика срещу Съюза, но е предприел и нова тактика – отказва да закупи стикерите на Националната организация, с които се облепва членската карта на всеки ловец, и така по административен начин да самоизключи Белоградчишкото ловно-рибарско сдружение от състава на Съюза.

Стикерът не е някаква лепенка

Искам да е пределно ясно за всеки, че всъщност, облепяйки членската карта на ловеца с холограмния стикер на Съюза, това означава, че съответното ловно-рибарско сдружение плаща членството си в Националната организация. Такива са приетите регламенти в Устава на НЛРС-СЛРБ. Стикерът не е някаква лепенка, а доказателство, че ловецът е част от голямото семейство на Съюза на ловците и риболовците в България.

Когато едно ловно-рибарско сдружение извършва заверка на билета на ловците, без да го облепя със стикер, това практически означава, че тези хора вече не са членове на Съюза.

Искам да подчертая, че съгласно уставите на ловно-рибарските сдружения такова решение може да се вземе само от общите им събрания. Редно е дори то да бъде обсъдено на събранията на отделните дружини.

Имате ли отговор на тези въпроси

На общото събрание в Белоградчик делегатите категорично изразиха позицията си, че не могат да вземат решение за прекратяване на членството си в Съюза. Именно затова буди недоумение фактът, че председателят на сдружението самоволно решава да не заплаща членския внос в Националната организация. Това е една чисто административна хватка, чрез която се влиза в процедура към отпадане от състава на Съюза. И за да докаже, че пипа решително, този председател е изпратил и писмо до горското стопанство в Белоградчик, че тази година членските карти на ловците ще се заверяват без стикери. Така той отново безпардонно подменя волята на общото събрание на собственото си сдружение.

И ето аз ви питам – редно и морално ли е един председател да пренебрегне волята на мнозинството от ловците в ЛРС-Белоградчик и да напусне по този йезуитски начин Националната организация? Докога такива хора ще се подиграват с българския ловец и ще решават вместо него?

И да не забравяме

Всички знаят, че колкото сме по-единни, толкова по-добре можем да защитаваме правата на българския ловец. Не трябва да позволяваме на отделни хора, водени от личните си интереси, да поставят под съмнение принадлежността на ловеца към неговата ловна организация, която е със славна 120-годишна история.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ