Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отличиха най-добрите ловци в отстрела на хищници в ЛРС-Враца, но въпреки това популацията им се увеличава

враца хищници

Въпреки, че в ЛРД-Враца правят каквото могат, броят на хищниците не намалява. Дори нещо повече, чакалът постоянно бележи увеличение. Среща се на все по-голяма надморска височина в планините, което не беше характерно за вида, отбелязват от сдружението.

Този вид хищник намали популацията на лисицата и я принуди тя да влезе в населените места, обитавайки изоставени къщи, дворове и градини в покрайнините, а пример за миграцията й в населените места е фактът, че декември миналата година една лисица стъписа жителите и гостите на Бяла Слатина, като се разходи по пощада сред събралите се хора, които с нетърпение очакваха запалването на светлините на Коледната елха. Зачестяват и оплакванията на жителите в селата във Врачанско, в чиито дворове влизат лисици, които убиват и изяждат зайците и птиците им.

Популацията на вълка засега в района остава непроменена. Непрекъснато се увеличава обаче броят на врановите птици, на които ловците не обръщат внимание, а по думите на ръководителят на сдружението Стоян Стоянов – трябва.

Дружини като Бели Извор, Тишевица, Баница, Вировско, Лесура, Голямо Пещене, напоследък Уровене, Девене и други са с по-добри резултати в борбата с тези видове. Най-голям принос имат ловците д-р Бисер Тодоров, Момчил Цветанов, Чавдар Борисов, Георги Ваньов, Ивайло Тотков и други, които са се специализирали в тази област. Те имат добри оръжия и вършат най-добра работа при борбата с хищниците.

От ръководството на сдружението отчитат като голяма грешка, че много от дружините не отстрелват хищници по време на груповия лов на дива свиня, а тогава резултатите са най-добри.

Когато даден район бъде прочистен от чакали, тяхното място моментално се заема от хищниците от съседните райони.

Стоянов призова всички да погледнат сериозно на проблема, за да се отърват от тази напаст.

„Най-отговорно отбелязвам, че поне половината от ловците, които сте определили за лов на хищници и на които даваме индивидуални разрешителни, не вършат никаква работа и затова резултатите са слаби“, обърна се инж. Стоянов по време на общото събрание на сдружението към ръководителите на ловните дружинки.

През сезона в ЛРС-Враца са отстреляни 3 вълка, 832 чакала, 516 лисици, 10 язовци, 47 скитащи кучета и 21 свраки.

Павлина Пецева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ