140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отлични резултати в регулацията на хищниците за сливенските ловци

сливен хищниците

Рекордни постижения в отстрела на хищниците отчитат през изминалата и настоящата година ловците от ЛРС-Сливен – похвали с оправдана гордост колегите си ръководителят на сдружението Светослав Аврамов. Статистиката, отчетена и в системата на ИАГ, доказва недвусмислено същото при проследяване на данните за ловен сезон 2023/2024 г.

При план за ползване 493 чакала са отчетени двойно повече – общо 976. Отстреляните лисици са общо 429 – или 1,5 пъти над плана за ползване, отчетените свраки – 1241, или над 1,3 пъти повече от предварително заложения план за ползване.

сливен хищниците

„Чакалът и свраката са двата вида с най-силно негативно влияние върху дивеча, който ловуваме“ – поясни Аврамов и добави, че интензивното ловуване на хищниците има много съществен принос за увеличаването на запаса на много от видовете дивеч на територията на сдружението. – В резултат от комбинацията от разселвания и интензивна регулация на хищниците, вече вървим съм свръхзапас на няколко вида дивеч – яребица, заек, сърна. Подобна е и тенденцията при благородния елен, независимо, че той не е основен вид дивеч в нашия район, и все пак – популацията му бележи отчетлив ръст.“

Според Светослав Аврамов е изключително важно да се работи целенасочено с българските ловци за осъзнаване на ключовата роля на регулацията на хищниците.

„До преди 3 години в нашето сдружение стреляхме по стотина-двеста чакала на сезон и правехме с мъки един излет на див заек. – продължи той. – Сега правим пет излета на див заек. Опасявам се, че каквито и таксационни данни да подам за заека сега, те ще бъдат по-малки, отколкото са в действителност.

Най-добре се вижда като излезем вечер на терен, осветим нивите и видим колко чифтове очи ни гледат насреща. Разбира се, ние сме разселили и близо 200 заека, за да опресним кръвта. Но оцеляемостта на разселените също нямаше да бъде толкова добра, ако не се грижехме за контрол на популацията на хищниците“.

сливен хищниците

На въпрос как мотивират ловците от сдружението да ловуват на хищници, ръководителят на ЛРС-Сливен сподели, че при тях не използват финансови стимули. „За сметка на това, разговарям с ловците. Във всяка секунда, в която имам възможност да се срещаме и формално, и неформално, водя разговори в каква посока трябва да работим всички, за да имаме и повече дивеч, и повече лов, и повече удоволствие.

До преди няколко седмици водех теоретичната подготовка и в курса за млади ловци при нас. Старая се да формирам в правилна посока мисленето и на тези бъдещи колеги, защото ако те почнат да гледат на лова като на грижа, с времето това ще повлияе и върху останали.“

Една от дружините с впечатляващ резултат по отношение на отстрела на хищници е ЛРД-Жельо Войвода с отчетени общо 217 животни за изминалия сезон. Интересен факт е че ¾ от общия брой повалени хищници – над 150 чакала, лисици и язовци, са резултат от майсторлъка на един-единствен човек от дружината – Владимир Демирев . Той е правоспособен ловец от 24 години, като редува активни и неактивни периоди в лова.

Но „намерил себе си“ преди около 2 години, когато се убедил, че ловът на хищници е не просто начин да упражнява ловното хоби, а да бъде полезен за поддържането на един по-справедлив за оцеляването дивеча баланс.

Друг от уважаваните хищничари в ЛРС-Сливен е Стефан Ненчев от ЛРД-Раково, който се е „профилирал“ основно във вълчия лов и също може да се похвали със завидни успехи.

Повече за двамата колоритни сливенски ловци, за техните успехи, тактики и какво ги мотивира да упражняват този вид лов търсете в бр. 5 на сп. „Лов и риболов“.

Христина СИМЕОНОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ