Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отнемат лиценза на рибари по Южното Черноморие

Стотици рибари от Царево, Китен, Приморско, Лозенец, Созопол настръхнаха, след като са получили писма, че ИАРА им отнема разрешителните за стопански риболов, при това завинаги. Те са готови да изкарат лодките си и да блокират пътя Бургас-Царево. Много от тях се обърнаха към съда в Бургас, където са подалит жалби срещу наказанието от ИАРА.

Повечето от потърпевшите имат лодки, с които ловят риба за семействата си или за заведенията, които имат и в които предлагат прясна риба. „Отнемат поминъка ни завинаги. Не може да допуснем това“, коментираха хората. Причината е, че не са водили риболовни дневници и не са отчитали улов.

„Ние сме си платили лицензи за риболов, които са безсрочни, а в момента искат да ни ги отнемат. Посочената причина е, че не сме пускали декларации за улов.“, коментира Стоян Франгулов – рибар от Приморско. На него също е му е било връчено изненадващото писмо.

Според Атанас Петров, от Китен, в писмото от ИАРА има множество нарушения.

„Ние в момента обжалваме, ще бъдат образувани много дела. Отнема се поминъка на много хора, има рибари на по 80 години. Става дума за стотици рибари“, каза той.

Потърпевш е и Янчо Янков, общински съветник в Приморско и рибар от Китен.

„Всяка лодка, всеки рибар, който се занимава с риболов и с мрежи, не само с въдица, трябва да притежава разрешение за стопански риболов. Такива имат и риболовните кораби. Ние извършваме риболов за семействата, много от нас имат заведения, в които предлагаме прясна риба, на нас това ни е поминъкът. Много рядко уловът се използва за търговски нужди. Редовно си плащаме лиценза, не сме ощетили с нищо държавата. Сега, без предупреждение, ни го отнемат. Може да има и грешка от наша страна, че не се попълват тези дневници. Може би трябва да ни се обясни подробно как да става това, защото няма как хора на по 60-70 години да знаят всичко правилно. Но дори и при тази грешка не може да ни вземат разрешителното. Има наредба номер 3, според която за такова нарушение се дават три наказателни точки. Първо отнемане става при натрупани 18 точки, при това за два месеца, при 36 точки – за 4 месеца. Чак при натрупани 90 наказателни точки се отнема завинаги. Нямаме предупреждения, нямаме разяснения. Затова е въведена тази точкова система“, каза Янчо Янков.

Рибарите са изключително разтревожени. „Имаме инвентар, който струва хиляди левове, ние не можем да го ползваме, няма как и да ги продадем дори. Ние с това изхранваме семействата си.“, казаха те.

Хората подозират, че има много подадени молби за разрешително за стопански риболов и ще има замесени много интереси.

 

burgasinfo.com

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ