140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отнемат лиценза на ВЕЦ-а убиец на риба

Експерти от Басейнова дирекция – Дунавски район обявиха, че наред с всички други мерки, са сезирали районната прокуратура във Враца за екокатастрофата, причинена от МВЕЦ „Луна“.

    В divoto.bg съобщихме, но да припомним: вследствие на залпово изпускане на наноси от тиня над ВЕЦ-а, огромен участък от река Ботуня беше затлачен и това доведе до масово измиране на рибата.

   Заради силния отзвук в обществото, властите реагираха светкавично. Разпитани са всички отговорни фактори и даже вече е съставен акт в размер на 500 хил. лв. на лицето, отговорно за констатираните нарушения в дейността на МВЕЦ „Луна” и допускането на екологичната катастрофа в река Ботуня. Това каза за Радио “Фокус”- Видин Ивайло Диманов, кмет на село Ботуня, община Криводол.

   Той посочи, че министър Ивелина Василева е инспектирала дейността на МВЕЦ „Луна”. При срещата й с хората от региона, съпричастни на случващото се, е обещала най-голямата съществуваща по размер глоба и отнемане на лиценза за водохващане и на разрешителните за дейността. „Това един вид означава този обект да не съществува повече, заради това, че се намира в защитена зона. Досега МВЕЦ „Луна” е работил при заварено положение.

    Преди няколко години е приет нов закон и според него дейността на централата вече няма законно основание”, обясни Ивайло Диманов. Той добави, че хората са били уведомени от министър Василева, че в момента текат различни процедури, които изискват време. Поставеният срок на нарушителите за почистване на речното корито е 26 септември, понеделник, като по надлежния ред е уведомен изпълнителя на почистването.

   Ако в рамките на този срок не бъде почистено коритото на р. Ботуня, Областна администрация-Враца е задължена да извърши тази дейност по почистване на поречието и да търси отговорност на представителя на фирмата, чиято собственост е ВЕЦ-а. Нарушителят е длъжен и да възстанови рибната популация. Министър Василева е обещала да се работи и в тази посока.

    Местните хора с болка споделят, че ще са необходими години, за да се появи живот в реката. А тя беше една от най-богатите на риба в Северозапада.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ