Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Относно разселените фазани в Ловния парк

Обращение на председателя на НЛРС-СЛРБ Васил Василев:

„Уважаеми природолюбители и граждани на София, колеги-ловци,

Във връзка с изказаните притеснения на гражданите за разселването на 120 фазана на територията на Ловния парк в София на 13.12.2018 г. Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ уверява всички загрижени природолюбители, че сезонът и подбраното местообитание са подходящи за разселването на вида. Фазаните са отгледани във ферми, но по технология, която не ги прави пряко зависими от човека. Те могат да се адаптират успешно в градска паркова среда и естественото отсяване на част от заселените птици е нормален процес. Представители на софийските ловни сдружения са направили хранилки, а в Ловния парк има достатъчно естествени водоизточници за птиците, така че те не само да оцелеят, но и да се размножат. В Ловния парк живеят, макар и все още малко на брой, лисици и зайци, което е още едно доказателство за оцеляването на популациите от диви животни в този район.

По повод сигналите за дезориентирани птици, които навлизат в градската среда, можем да ви уверим, че още утре в съботния ден колеги от НЛРС – експерти по птиците, ще направят проверка.

Апелираме към всички загрижени столичани, в случаите, когато видят неподвижен фазан, да запазят дистанция, за дa бъде оставена птицата в покой.

Трябва да се има предвид, че фазанът е кокошева птица и той не се движи през тъмната част на денонощието, както и става бавно подвижен, когато е мокър. Молим за проява на търпение, за да бъде предоставена възможност за адаптация на птиците в новата среда.

В случай, че бъдат регистрирани случаи на дезориентирани птици или такива в безпомощно състояние, моля да ни сигнализирате своевременно, за да изясним причината, довела до това състояние. Надяваме не само да установим дали поведението на птиците е нормално, но и каква е причината за смъртта на тези от тях, за които алармират от Фондация „Дивите животни”.

Още веднъж благодарим на бдителните природолюбители и природозащитници от фондация “Дивите животни” и вярваме, че заедно ще създадем възможност за птиците да привикнат по-бързо към новото си местообитание.

На колегите-ловци благодарим за подкрепата и при разселването, и при обгрижването на разселените животни след това.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ