Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отново измира риба на язовир „Ивайловград“, рибари протестират

протести язовир "Ивайловград"

Залпово изпускане на големи количества вода от язовир „Ивайловград“ доведе до рязко спадане на нивото, а това от своя страна обрече на мъчителна гибел хиляди риби в плитките разливи в опашната част, откъм селата Бориславци и Малки Воден.

По това време рибните пасажи търсят плитчини, за да извършат своето естествено възпроизводство. В образувалите се локви каракуди от всякаква големина се гърчеха в предсмъртна агония, а възмутени риболовци и местни жители се опитваха да спасят каквото могат, като пренасяха рибите с подръчни средства до по-дълбока вода.

протести язовир "Ивайловград"

Инспектори от ИАРА-Хасково също са били там и са се включили в спасителната акция.

Риболовци и природозащитници бързо се организираха в социалните мрежи и се събраха на протест в района на с. Малки Воден, за да изразят възмущението си от безхаберието на държавните институции и източването на язовира точно по време на размножителния процес, което си е варварско отношение към живота в язовира. Протестът бе отразен и в някои национали медии.

Драстичните промени в нивото всяка година нанасят щети на рибната популация и то заради липса на елементарно съгласуване на дейностите, свързани с ползването на водните ресурси.

Припомняме, че подобен протест имаше и през миналата година, като тогава от НЕК се оправдаха със засушаването и липсата на достатъчно вода от вливащата се река Арда. Сега вода има, в планините все още има и достатъчен запас от сняг, така че подобни аргументи са неуместни.

А задълженията ни по осигуряване на водни маси за Гърция може да се изпълняват, без да се стига до екологични катастрофи, каквито се наблюдават често през последните 4-5 години.

В социалната група „Риболов на Язовир Ивайловград” повече от 5 хиляди души са изразили възмущението си от поредното посегателство върху язовира и то по време на размножителен период.

протести язовир "Ивайловград"

***

Язовир „Ивайловград“ се намира в Източните Родопи, изграден на долното течение на река Арда. На стената му е третият и последен ВЕЦ от водноелектрическата каскада „Арда“. Има площ от 15 кв. км и воден обем от близо 200 милиона куб. метра. Дължината му е цели 36 км и това го прави най-дългият в страната.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ