140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Оцветените червеи опасни за здравето?

     Белите червеи са най-популярната, универсална и масово ползвана стръв по нашите водоеми. Всеки начинаещ риболовец преминава изпитателен тест с тях – привикне ли да ги пипа и да ги намества на куките, има шанс да се приобщи към рибарската гилдия.

     В риболовната индустрия разнообразиха производството им, като   чрез различни бои, добавяни към храната им, получиха и различни разцветки на личинките – в червено, оранжево, жълто и т.н. Заговори се обаче, че някои ползвани багрила били канцерогенни и оцветените червеи представлявали потенциална опасност за хората боравещи с тях. 

    Проведоха се разследвания, в някои страни като Холандия например, употребата им беше ограничена, но в крайна сметка не се стигна по единно мнение по въпроса доколко опасни за здравето са белите червеи и призивите да бъдат отречени останаха като глас в пустиня.  Като че ли надделя мнението, че багрилата са в самите червеи и няма как да представляват пряка опасност за хората.

    У нас има един крупен производител, който зарежда пазара с по-евтина стока, но внасяме качествени и по-скъпи бели и шарени (оцветени) червеи предимно от Италия.

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ