Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отворено писмо на FACE до председателя на ЕК фон дер Лайен относно вълците в Европа

вълци фон дер лайен

На 15 ноември Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) изпрати отворено писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призовавайки я да предприеме съответните мерки с оглед на неотдавна проведената консултация относно вълците в Европа.

В писмото се изказват благодарности за стартирането на консултациите през септември и за събирането на актуална информация за вълчите популации и тяхното въздействие. В писмото се призовава за предприемане на следващи действия във възможно най-кратки срокове. Писмото е подписано от Торбьорн Ларсон, президент на FACE, от името на членовете на FACE, представляващи 7 милиона ловци в Европа.

Ето и текстът на самото писмо:

Отворено писмо: Вълците в Европа – с оглед развитието на селските общности и опазването на природата

„Уважаеми председателю фон дер Лайен,

Пиша ви като президент на FACE, която представлява 7 милиона ловци в Европа. Искам да поздравя Европейската комисия за стартирането на консултации през септември, събирането на актуални данни за популациите на вълка и тяхното въздействие. Това е важна стъпка в съответствие с исканията, изразени от Европейския парламент. Големият брой получени отговори показва недвусмислено, че вълкът засяга селските общности.

Предполагаме, че мнозинството, които са се включили, са го направили, защото са чувствали, че гласовете им не са били чути преди това. Това най-вероятно са повече от 90% от участвалите в проучването.

Сега обаче ви призоваваме да преминете бързо към следващата стъпка, за да предоставите практически решения и да гарантирате подходящи рамки за управление на вида, така че да се гарантира съвместното съществуване на човека и вълка.

Успешните системи за управление не се припокриват с определението „пълна защита“ съгласно Директивата за местообитанията, което се съчетава с объркване относно прилагането на „гъвкавост“. Надяваме се, че ще бъдат идентифицирани практически решения. Такива вече са налице доста преди следващите европейски избори.

Според нас ЕС се нуждае от „план за едрите хищници“, който да включва:

1. Изменение на приложенията на Директивата за местообитанията.

2. Изясняване на гъвкавостта в документа с насоки на ЕС за пълна защита, така че този документ да отразява и да придава истинско значение на вашите скорошни изявления, особено в прессъобщението ви „Вълците в

Европа“ от 4 септември 2023 г..

3. Прилагане на нов подход за оценка на природозащитния статус на вълка в съответствие с неговата трансгранична екология.

Оставаме на ваше разположение, ако имате нужда от допълнителна информация.

Торбьорн Ларсон“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ