Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Отзвук от сезона в ЛРС-Велико Търново

Милка ДЕНЕВА

ЛРС-Велико Търново отдавна не е отчитало толкова успешен сезон за лов на диви свине. При план 547 животни членовете на сдружението повалиха 540. Отстреляните животни са със стотина повече от тези през предходния сезон. За разлика от други години, когато голямата слука идваше сравнително късно – с приближаването и настъпването на зимата, сега най-много животни бяха повалени в началото, през октомври – повече от 150. – Разгънато на 2 колони

И през този сезон членовете на дружините във Водолей и Никюп нямаха възможност да провеждат ловни излети за диви свине поради липсата на такъв дивеч в техния район. А най-сериозен отстрел отчетоха дружините в планинския и полупланинския район – във Въглевци, Войнежа, гр. Килифарево, Райковци, Присово, Плаково, Миндя, Балван.

Някъде се наложи корекция на плановете за отстрела за сметка на изоставащите. Причината – наличието на много дивеч и опасност от спиране на лова заради ранно изпълнение на предварителните разчети.

ПЪРВЕНЦИТЕ НА СДРУЖЕНИЕТО

Отминалият ловен сезон си има своите първенци в различни категории. Вероятно най-доволни са Илия Клинчев от дружината в с. Арбанаси, който се сдоби с глиги, спечелили златен медал, и Борислав Цонев от „Ивайло”, чийто трофей заслужи сребърно отличие. Трябва да се отчетат и други сериозни слуки – по две диви свине в един ден повалиха Красимир Михтиев от Въглевци, Васил Каркоров от Хотница, Борислав Йорданов от Дичин. А Милен Иванов от Килифарево, Николай Колев от Габровци и Пламен Филев от Водолей повалиха по три животни в рамките на един ловен излет.

С хубави глиги от последния ловен сезон, макар и да не се сдобиха с медали, могат да се похвалят Димитър Карански от дружината в Шемшево, Ангел Минчев от Въглевци, Стефан Йорданов от Войнежа. Най-големият глиган за цялото сдружение падна от куршум на Ивелин Йорданов от дружината в Присово – 310 кг. Ловците от дружините „Ивайло” и тази в Присово отстреляха диви свине с по три крака, вероятно простреляни преди време.

Ръководството на сдружението е доволно и от това, че няма пострадали ловци по време на ловните излети. Глиган обаче разпра гончето на Стоян Калоянов от дружината във Въглевци, който този ден ловува в района на Килифарево. После петгодишният нерез падна от куршум на Иван Иванов и зарадва ловеца с добър трофей – 23 см глиги.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ